Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

IJsbeer Knut overleden, doodsoorzaak onbekend

De ijsbeer Knut is op vierjarige leeftijd overleden. Een woordvoerder van de Berlijnse dierentuin waar Knut verbleef heeft dat vanmiddag bekend gemaakt. De doodsoorzaak van de ijsbeer is nog onbekend.

Knut, die de afgelopen jaren massa’s mensen naar zijn Berlijnse dierentuin trok, werd vanmiddag door zijn verzorger Heiner Kloes dood in zijn verblijf gevonden: de ijsbeer lag levenloos in het water.

Aanstaande maandag vindt een sectie op zijn lichaam plaats zodat de doodsoorzaak vastgesteld kan worden. Verzorger Kloes zei tegen persbureau AP geen idee te hebben waarom Knut is overleden. “Hij was niet ziek”, aldus Kloes.

Burgemeester Berlijn: dood Knut vreselijk
De burgemeester van Berlijn, Klaus Wowereit, noemde de dood van Knut vanmiddag “vreselijk”. Wowereit zei dat “we allemaal zo veel van hem hielden” en dat de ijsbeer “de ster van de Berlijnse dierentuinen was”.

Knut werd vier jaar geleden wereldberoemd toen hij bij zijn geboorte door zijn moeder werd afgestoten, waarna hij door de verzorgers van de Berlijnse dierentuin werd opgevoed.

Op YouTube is de eerste tribute aan Knut al verschenen: