Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Gevechten in Benghazi – gevechtsvliegtuig neergeschoten

In Benghazi zijn vanochtend zware explosies gehoord tijdens gevechten in en rond Benghazi. AFP meldt dat er een gevechtsvliegtuig boven de stad is neergeschoten en neergestort. Volgens Al Jazeera zijn troepen van de Libische leider Moammar Gaddafi het opstandelingenbolwerk binnengevallen, ondanks dat zijn regime gisteren een staakt-het-vuren afkondigde. Op Al Jazeera is er zo nu en dan artillerievuur te horen.

De NOS heeft unieke beelden kunnen maken van de straaljager, op het moment dat die wordt neergeschoten in Benghazi.

Libië kondigt staakt-het-vuren af
Met het staakt-het-vuren reageert Gaddafi op het aannemen van de VN-resolutie die onder andere een no-fly zone boven Libië instelt. Toch lijkt het erop dat troepen van Gaddafi in verschillende steden, waaronder Misurata, nog altijd vechten tegen de opstandelingen. Volgens een Libische regeringswoordvoerder is de wapenstilstand echter “geloofwaardig, echt en geldig” is. Hij nodigde de regeringen van Malta, China, Turkije en Duitsland om waarnemers te sturen.

Vandaag wordt naar verwachting besloten of de internationale gemeenschap met militaire middelen een interventie uitvoert.

‘Resolutie niet onderhandelbaar’
De resolutie die gisternacht in de Veiligheidraad werd aangenomen, stelt dat als Gaddafi niet aan de eisen van de internationale gemeenschap voldoet, waaronder het naleven van een staakt-het-vuren, de resolutie “met alle militaire middelen zal worden opgelegd”.

President Barack Obama liet gisteren in een verklaring weten dat de inhoud van de VN-resolutie niet onderhandelbaar is en dat de internationale gemeenschap militair ingrijpt als Gaddafi’s regime zich niet aan het geëiste staakt-het-vuren houdt.

Libië-top in Parijs
Vandaag is premier Mark Rutte aanwezig bij de top over Libië in Parijs. Hij is door de Franse minister-president Nicolas Sarkozy uitgenodigd. Bij het overleg zijn de belangrijkste Europese hoofdrolspelers plus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton aanwezig. Ook afvaardigingen van de Afrikaanse Unie en de Arabische Liga schuiven aan.

Waarschijnlijk onderneemt de internationale gemeenschap pas na de top militaire actie tegen Gaddafi. De Arabische Liga schuift namelijk ook aan en de steun van de Arabische wereld voor actie tegen Libië is voor onder andere de VS van groot belang.