Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Frankrijk voert eerste luchtaanvallen in Libië uit

Het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle vertrekt waarschijnlijk morgen richting Libië. Foto: AFP / Amer Hilabi.

Een Frans gevechtsvliegtuig heeft rond kwart voor zes voor het eerst luchtaanvallen in Libië uitgevoerd. Het Franse ministerie van Defensie heeft bevestigd dat de Franse luchtmacht “een aantal” tanks en militaire voertuigen heeft vernietigd.

Lokale bronnen zeggen dat de tanks ten zuidwesten van Benghazi reden, meldde Al Jazeera.

Rusland heeft in een verklaring gezegd het militaire ingrijpen in Libië “te betreuren”. “Wij zijn ervan overtuigd dat het bloedvergieten snel moet worden gestopt en dat de Libiërs met elkaar moeten praten om dit interne conflict permanent tot een einde te brengen.”

Grootschaliger acties op komst
De voorbereiding voor grootschaliger acties gaan ondertussen door. De Fransen maakten bekend dat ze morgen het vliegdekschip Charles de Gaulle naar de Libische kust sturen. Zo’n twintig Franse straaljagers voeren al de hele middag verkenningsvluchten uit boven Libië en zijn bezig om een no-fly zone af te dwingen. Sarkozy kondigde eerder vandaag al aan dat de Fransen met militaire acties boven Libië waren begonnen.

Obama: internationale coalitie klaar om in te grijpen
De Italiaanse premier Berlusconi stelde vanmiddag voor een luchtmachtbasis bij Napels te gebruiken als commandocentrum van de NAVO. De Verenigde Staten herhaalden dat zij geen grondtroepen naar Libië sturen, maar dat zij Frankrijk en de andere geallieerde landen zullen ondersteunen bij het militaire ingrijpen. Zo zouden de Amerikanen een raketaanval op het Libische luchtafweergeschut aan het voorbereiden zijn.

Obama, die vanmiddag in Brazilië arriveerde en president Roussef ontmoette, zei op een persconferentie dat een internationale coalitie klaar staat om in te grijpen als dat nodig is:

“De concensus is groot en het doel duidelijk: de Libische burgers moeten beschermd worden.”