Dit is een artikel uit het NRC-archief

Rampen

‘EU wist van Nederlandse evacuatiepoging Libië’

De Zweedse regering wist van de Nederlandse evacuatieplannen in Libië op 27 februari. Ook de Europese Unie was ingelicht, schrijven Steven Derix en Danielle Pinedo vandaag in NRC Handelsblad. Zij interviewden Rose Erikson, een Zweedse docent Engels die samen met een Nederlandse ingenieur zou worden opgepikt in Sirte.

De evacuatiepoging op het strand van Sirte mislukte en de drie Nederlandse bemanningsleden werden door de Libische autoriteiten gevangengenomen. Zij kwamen op 10 maart vrij na ruim een week vast te hebben gezeten in Libië. Hun gevangenneming leidde tot een diplomatiek schandaal.

Volgende week moeten de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken, Hans Hillen en Uri Rosenthal, vragen van de Tweede Kamer beantwoorden over de mislukte militaire actie.

Uit het verhaal van de Zweedse docent blijkt dat er op het moment van de evacuatie nog genoeg alternatieven waren voor een veilig vertrek uit Libië, schrijven Derix en Pinedo. Het ministerie van Defensie heeft tot nu toe beweerd dat de evacuatie met de helikopter de enige mogelijkheid was om Erikson en de Nederlander uit het land te krijgen.

Erikson werd door het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken op de hoogte gesteld van haar aanstaande evacuatie en hoorde later dat deze in “EU-verband” was gecoördineerd. Defensie wilde niet reageren op deze nieuwe informatie.

Lees de zaterdageditie van NRC Handelsblad voor het uitgebreide interview met Erikson (digitale editie).