Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Amerikaanse en Britse raketten op Libië - operatie ‘Odyssey Dawn’

Een NAVO- Awacs vliegtuig stijgt op vanuit Sicilië. Foto: AFP

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk zijn vanavond begonnen met aanvallen op Libië. De gezamenlijke operatie van verschillende landen tegen de troepen van Gaddafi heet ‘Odyssey Dawn’.

Amerikaanse en Britse oorlogsschepen voor de kust van Libië vuurden tot nu toe 110 Tomahawk-raketten af op meer dan twintig doelen van het Libische leger, maakte het Pentagon rond 21.30 uur vanavond bekend. De raketten waren vooral gericht op afweergeschut rond Tripoli en Misrata.

Rond kwart voor zes voerde een Frans gevechtsvliegtuig voor het eerst luchtaanvallen in Libië uit.

Een hoge Amerikaanse militaire functionaris heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat een coalitie van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Canada de aanvallen op doelen bij Libische kuststeden gaat uitvoeren.

Verklaring Obama
Obama zei in een telefonische verklaring om 21.00 uur dat de internationale gemeenschap de roep van een bedreigd volk beantwoordt. Hij herhaalde dat de VS geen grondtroepen naar Libië zullen sturen, maar dat de Amerikanen begonnen zijn aan “gelimiteerde militaire acties” in het land.

Beluister de verklaring van Obama:

De Britse premier Cameron noemde de aanvallen “noodzakelijk, wettig en juist”. Volgens Cameron kan zijn land niet toekijken hoe “deze dictator zijn eigen mensen vermoordt.”

Gaddafi: militaire acties tweede kruistocht
Gaddafi betitelde de militaire acties in Libië in een korte telefonische toespraak op de Libische staats-tv rond 23.00 uur een “tweede kruistocht”. Hij zei dat het Libische volk de aanvallen zal pareren. Gaddafi zei verder dat hij in het hele land wapenopslagplaatsen gaat openen om alle Libiërs te bewapenen zodat zij kunnen meewerken aan een revolutie.

Libische regering: aanvallen barbaars
Een Libische regeringswoordvoerder noemde eerder op de avond het militaire optreden “barbaars”. Hij stelde dat de aanvallen van westerse troepen “grote schade” hebben veroorzaakt en dat burgers en gebouwen getroffen zijn. Ambulances doen er volgens de regering alles aan om zoveel mogelijk burgers te redden.

De Libische staatstelevisie claimt dat bij luchtaanvallen van westerse troepen in Tripoli burgerdoelen zijn geraakt. Ook zouden de westerse troepen olieopslagplaatsen bij Misurata hebben gebombardeerd. De berichten kunnen niet onafhankelijk bevestigd worden.

Volg ons liveblog voor het laatste nieuws over de aanvallen op Libië.