Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Brieven Gaddafi: resolutie interventie is ongeldig

De VN-resolutie die militair ingrijpen in Libië mogelijk maakt is “ongeldig”. Dat zei de Libische regeringswoordvoerder Ibrahim Musa tijdens een persconferentie. Hierin las hij twee brieven van Gaddafi voor die bestemd zijn voor de leiders van de Verenigde Naties, Amerika, Groot-Brittannië en Frankrijk. Hieronder de inhoud van deze brieven:

De brief aan zijn “broeder”, de Amerikaanse president Barack Obama:

“Aan onze zoon, excellentie Barack Hussein Obama. Ik heb je al eerder gezegd dat ik je als een zoon blijf zien, ook al zouden onze landen oorlog tegen elkaar voeren. Mijn beeld van jou blijft onveranderd. Ik heb het hele Libische volk achter mij en ik ben bereid om te sterven. Ik heb alle mannen, vrouwen en kinderen achter mij staan. Al-Qaeda is een gewapende organisatie die door Algerije, Mauritanië en Mali beweegt. Wat zou jij doen als ze Amerikaanse steden in handen zouden hebben en bewapend zouden waren? Wat zou jij doen? Zeg het en ik volg je voorbeeld.”

De brief aan secretaris-generaal Ban Ki Moon, de Franse president Nicolas Sarkozy en de Britse premier David Cameron is minder mild van toon:

“Libië is niet van jullie. Libië is van het Libische volk. De VN-Veiligheidsraad, hun resolutie is ongeldig omdat deze niet strookt met het handvest dat bemoeienis toestaat in de binnenlandse aangelegenheden van een ander land. Jullie hebben het recht niet om je bemoeien met Libië, ons land. Wij gebruiken geen geweld tegen onze burgers, maar tegen Al-Qaeda”

Lees hier de laatste ontwikkelingen in Libië in ons liveblog.