Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Zakenman Van den Nieuwenhuyzen sluisde 20 miljoen euro weg

Gedeelte van de cover van het boek 'Joep' van NRC-redacteur Philip de Witt Wijnen.

Zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen heeft kort voor zijn defensieconcern RDM in augustus 2004 ten onder ging zeker 20,2 miljoen euro weggesluisd voor privédoeleinden.

Dat blijkt uit voorlopige berekeningen van de fiscale opsporingsdienst Fiod-ECD van januari vorig jaar, die in bezit zijn van economieredacteur Philip de Witt Wijnen van NRC Handelsblad.

Het strafrechtelijk financieel onderzoek naar Van den Nieuwenhuyzen loopt nog steeds. In de verschillende faillissementen van het RDM-concern kijken de curatoren tegen een gezamenlijk boedeltekort van ruim 175 miljoen euro aan.

Komende maandag begint het strafproces tegen drie verdachten in de RDM-zaak met een regiezitting voor de rechtbank Rotterdam. Behalve voormalig topman en eigenaar Van den Nieuwenhuyzen staan zijn voormalig financieel directeur en ex-controller terecht. Zij worden net als hun oude baas verdacht van faillissementsfraude en valsheid in geschrifte.

Van den Nieuwenhuyzen maakte miljoenen euro’s aan zichzelf en familie over
Uit het strafdossier blijkt dat topman Van den Nieuwenhuyzen in de laatste maanden van het RDM-concern miljoenen euro’s aan zichzelf en zijn naaste familie overmaakte, schrijft Philip de Witt Wijnen vanmiddag in NRC Handelsblad. Dat terwijl RDM grote financiële problemen had en vanaf 2003 alleen onder (heimelijke) garanties van het Rotterdamse Havenbedrijf werkkapitaal wist aan te trekken.

  • In de anderhalf jaar vóór RDM’s grootste dochter SP Aerospace failliet ging, maakte Van den Nieuwenhuyzen via een privévehikel in Limburg zeker 7,3 miljoen euro naar eigen privérekeningen over. Daarnaast ging er een kleine 2,4 miljoen naar familieleden en zijn ex-vrouw.
  • Herhaaldelijk liet Van den Nieuwenhuyzen door zijn chauffeur, zoon of secretaresse grote sommen contant geld opnemen bij de Rabobank in Stramproy, voor in totaal 1,4 miljoen euro.
  • In maart 2003 stak hij 7,9 miljoen euro in een golfresort in China, een privéproject.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad het achtergrondverhaal ‘Plastic tas met 1.400 briefjes van 500 euro’ over het wegsluizen van geld door Van den Nieuwenhuyzen. (Web)abonnees kunnen het artikel ook lezen in de digitale editie. NRC-redacteur Philip de Witt Wijnen schreef eerder het boek Joep over Joep van Nieuwenhuyzen.