VN maakt weg vrij voor militair ingrijpen Libië

De VN Veiligheidsraad heeft rond half twaalf ‘s avonds Nederlandse tijd een resolutie aangenomen die de weg vrij maakt voor militair ingrijpen in Libië. Er waren tien stemmen voor, nul tegen en vijf onthoudingen. Binnen het mandaat valt een no-fly zone en ‘alle noodzakelijke maatregelen’ om burgers te beschermen tegen aanvallen van Moammar Gaddafi. De Verenigde Naties willen geen bezettingsmacht in Libië. Op het centrale plein in oppositiestad Benghazi steeg gejuich op. De Europese Commissie en premier Rutte staan achter de resolutie.

Rusland, China, Brazilië, India en Duitsland onthielden zich van stemming. Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Bosnië en Herzegovina, Gabon, Libanon, Nigeria, Colombia, Portugal en Zuid-Afrika stemden voor.

Een paar uur voor de stemming dreigde Gaddafi Benghazi in te nemen en te “zuiveren”, zonder “genade te tonen”. Snel ingrijpen lijkt dus noodzakelijk. De VS heeft vijf oorlogsschepen voor de kust liggen, Italië stelde een haven beschikbaar, Canada stuurde zes F18’s en vier NAVO-schepen zetten koers naar Libië.

De Libische onderminister van Buitenlandse Zaken riep in een persconferentie de internationale gemeenschap op de rebellen niet te bewapenen, ‘want dan ondersteunt zij de onderlinge afslachting van Libiërs’. Daarnaast pleitte hij voor een wapenstilstand.

Verrassende actie van de VS

NRC-correspondent in Washington Tom-Jan Meeus was verbaasd door de scherpe draai die de Verenigde Staten hebben gemaakt.

“Tot gisteren wees niets erop dat de Amerikanen open stonden voor een dergelijke resolutie. De resolutie die is aangenomen lijkt ook tegen het belang van de VS in te gaan. Amerikaanse bommen op Libië is bepaald niet goed voor het toch al belabberde imago van de VS in de regio. De enige verklaring die ik ervoor heb is dat Europese landen als Groot-Brittannië en Frankrijk hebben gezegd dat ze in deze kwestie het voortouw gaan nemen.”

Rebellen al bijna verslagen

NRC Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants zei - vóór de stemming - het volgende over de no-fly zone en mogelijk militair ingrijpen:

“Wanneer de VN onder het mom van burgerbescherming luchtaanvallen gaat uitvoeren, dan kunnen de troepen van Gaddafi zich in de steden gaan verschuilen. Daar kun je moeilijk bombardementen op uitvoeren.”

De resolutie zou best eens veel te laat komen voor de opstandelingen in Libie, zegt Roelants. Zij lijken bijna verslagen te zijn:

“De VN-Veiligheidsraad zegt de Libische burgers te willen beschermen voor geweld, maar hoe ga je dat doen vanuit de lucht? En hoe ondersteun je de opstandelingen die slecht bewapend zijn en slecht gecoördineerd? Als het doel is om Gaddafi af te zetten dan ben je behoorlijk laat. Dan grijp je in op het moment dat de rebellenbeweging al bijna helemaal is opgerold.”

Nrc.nl hield vannacht een liveblog bij, lees deze hier terug