President Jemen roept noodtoestand uit na bloedbad

Betogers dragen aan gewonde weg na het bloedige ingrijpen van de politie in Sanaa. Foto: AP / Muhammed Muheisen.

President Ali Abdullah Saleh heeft de noodtoestand in Jemen uitgeroepen. Met het instellen van de noodtoestand wordt het voor iedereen in Jemen verboden wapens te dragen.

De maatregel volgt nadat bij anti-regeringsprotesten in hoofdstad Sanaa eerder vandaag volgens doktoren zeker 42 mensen om het leven kwamen en minimaal tweehonderd mensen gewond raakten.

Saleh: niet politie, maar ‘gewapende elementen’ verantwoordelijk
Saleh zei in op een persconferentie dat hij de “bedroefd” is over het grote aantal doden, maar hij ontkende dat de oproerpolitie verantwoordelijk is voor het grote aantal slachtoffers. Niet de politie, maar “gewapende elementen” tussen de anti-regeringsbetogers zitten volgens Saleh achter het geweld.

In Jemen wordt al wekenlang gedemonstreerd tegen het bewind van president Saleh, die al 32 jaar aan de macht is. De anti-regeringsbetogers eisten het aftreden van Saleh. De oppositie heeft gezegd dat er van gemeenschappelijk overleg na het bloedbad van vanmiddag geen sprake meer kan zijn.

De Verenigde Staten, Frankrijk en andere landen veroordeelden het geweld van vandaag. Obama riep Saleh, een bondgenoot van de VS in de strijd tegen Al-Qaeda, in een schriftelijk statement op zijn belofte na te komen en vreedzame protesten in Jemen toe te staan.

www.youtube.com/watch?v=wtzFSUIbX1M