Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Onderhoud JSF ruim een miljard duurder

De Joint Strike Fighter F-35 Lightning II. Foto Reuters

De kosten voor het gebruik en onderhoud van de Joint Strike Fighter (JSF) vallen hoger uit dan eerder was begroot. Ze stijgen met twaalf procent ten opzichte van een vorige raming, meldt persbureau Novum.

Gedurende de dertigjarige levensduur van de JSF bedragen de kosten voor het geplande aantal van 85 van deze toestellen 11,3 miljard euro, meldt minister van Defensie Hans Hillen vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Eind vorig jaar werd al bekend dat de toestellen in de aanschaf al twintig procent duurder uitvallen. Nederland ging uit van 6,2 miljard euro investeringskosten, maar deze pakken 1,4 miljard hoger uit door onder meer de gestegen loonkosten en kosten van grondstoffen in de Verenigde Staten.