Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Libië ontkent aanvallen onder staakt-het-vuren

Het regime van Moammar Gaddafi heeft vrijdag met het instellen van een staakt-het-vuren gereageerd op de no-fly zone die de VN boven Libië heeft ingesteld. Maar zowel de internationale gemeenschap als de Libische opstandelingen zijn sceptisch. Troepen gelieerd aan Gaddafi zijn niet gestopt met het aanvallen van ten minste twee anti-regimebolwerken. De Libische regering ontkent en nodigt een aantal landen uit om dat te komen checken. Nrc.nl hield vrijdag een liveblog bij over de gebeurtenissen in Libië.

Update 22.49: Met de volgende vraag sluiten we het liveblog over Libië af voor vandaag: wat nou als Gaddafi zich inderdaad terugtrekt uit het door opstandelingen beheerste gebied? Hoe lang hebben zij nodig om zich te hergroeperen en te bewapenen om een tegenaanval in te kunnen zetten? “Het laatste wat we moeten doen is luchtdekking geven aan een langdurige, bloedige militaire patstelling die zich maar voort en voortsleept.”

Bedankt voor het volgen van het liveverslag op nrc.nl. Morgen zijn we er weer vanaf 07.00 uur of eerder indien de ontwikkelingen daar aanleiding toe geven.

Update 22.32: De BBC tekent de volgende woorden op uit de mond van opstandeling Hisham Ben Ghalbon over de zojuist gehouden persconferentie door de Libische regering:

“Ondanks alle bewijzen op de grond, is de boodschap van het regime: geloof niet wat je ziet, geloof niet wat je hoort. Geloof gewoon wat wij je zeggen.”

Update 22.23: De regeringswoordvoerder stelde verder dat de aanwezigheid van het Libische leger in diverse steden er puur is om de veiligheid van burgers te waarborgen. “Het schaadt het staakt-het-vuren niet”, aldus Khaled Kaim. Sinds de maatregel geldt heeft het leger ook geen bombardementen meer uitgevoerd, beweert Kaim. Vandaag kwamen veelvuldig geluiden vanuit diverse steden over luchtaanvallen.

Update 22.15: Mustapha Oukbih is in Benghazi, in het oosten van Libië, waar de meeste opstand is tegen het regime van Kadhafi is.

Update 22.18: Waarom juist Duitsland, China, Malta en Turkije moeten komen kijken naar hoe Libië zich aan het staakt-het-vuren houdt en hoe opstandelingen misdaden plegen? China en Duitsland onthielden zich gisteravond van stemming voor de VN resolutie tegen Libië. Met Malta en Turkije heeft Libië nauwe betrekkingen.

Update 22.12: Khaled Kaim, de plaatsvervangend minister van BuZa, die zojuist de persconferentie gaf, nodigt dus enkele landen uit voor en zogenoemde fact-finding missie. De landen zouden dan moeten komen kijken naar de misdaden gepleegd door de oppositie.

Update 22.09: De woordvoerder bevestigd dat Gaddafi’s strijdkrachten momenteel gestationeerd zijn buiten Benghazi. “Maar we hebben niet de intentie om de stad binnen te vallen.” Hij beweert verder dat er geen burgerslachtoffers zijn gevallen bij de acties van het leger. Alle doden vielen aan de kant van de het leger en ordetroepen, of bij gewapende milities. Hij beschuldigt de opstandelingen van het plegen van misdaden tegen de menselijkheid.

Update 22.06: Een Libische regeringswoordvoerder zegt nu op een persconferentie dat de wapenstilstand “geloofwaardig, echt en geldig” is. Hij zegt dat de regering waarnemers uit Malta, China, Turkije en Duitsland vraagt om zo spoedig mogelijk naar Libië te komen.

Update 22.01: Volgens Al Jazeera rukken Gaddafi’s troepen nu ook op richting Tobruk.

Update 21.50: Een lid van de Nationale Libische Raad heeft tegenover de BBC verklaard dat vandaag “zware gevechten hebben plaatsgevonden” in Misurata. De stad zou echter nog in handen zijn van de opstandelingen. Gaddafi’s troepen zouden “zware verliezen” hebben geleden.

Update 21.36: Mark Rutte is door Nicolas Sarkozy uitgenodigd voor de top over Libië morgen in Parijs. Bij het overleg zijn de belangrijkste Europese hoofdrolspelers plus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton aanwezig. Ook afvaardigingen van de Afrikaanse Unie en de Arabische Liga schuiven aan.

Update 21.34: AFP meldt een luide explosie gevolgd door het geluid van luchtafweergeschut bij Benghazi.

Update 21.27: CNN heeft een aantal deskundigen losgelaten op het antwoord van Gaddafi op de VN resolutie; een staakt-het-vuren. Alle lijken het erover eens dat de wapenstilstand niet meer dan een list is. Mansour El-Kikhia, een hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Texas, zegt: “Libische heersers zijn als hyena’s. Het zijn overlevers. Ze creëren chaos om die chaos vervolgens uit te buiten.”

Update 21.23: De volledige tekst van de verklaring zoals afgegeven door de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië en Arabische landen:

“Het staakt het vuren moet onmiddellijk van kracht worden. Gaddafi moet het oprukken van zijn troepen richting Benghazi een halt toe roepen. Zijn troepen moeten worden teruggetrokken uit Ajdabiyah, Misurata en Zawiyah en de toevoer van gas, water en elektriciteit moet in alle gebieden worden hersteld. Humanitaire hulp moet worden toegelaten tot het Libische volk. Over deze eisen kan niet worden onderhandeld. Als Gaddafi zich niet aan de resolutie houdt, zal de internationale gemeenschap gevolgen opleggen, en zal de resolutie worden afgedwongen door middel van militaire actie.”

Update 21.12:

Twitter avatar ShababLibya LibyanYouthMovement Benghazi must not be underestimated, as revolution central 1000s are armed and ready to fight #Libya #Feb17 they have prepared for this

Update 21.04: De verklaring (20.41 en 20.52) stelt ook dat als Gaddafi niet aan de eisen tegemoet komt, de VN resolutie “met militaire middelen zal worden opgelegd”. De landen herhaalden nogmaals dat de Libische leider “onmiddellijk” moet stoppen met het aanvallen van het volk.

Een Libische opstandeling gaf vandaag het V-teken terwijl hij met zijn luchtafweergeschut aankwam in Sultan, ten zuiden van Benghazi. Foto AP / Anja NiedringhausEen Libische opstandeling gaf vandaag het V-teken terwijl hij met zijn luchtafweergeschut aankwam in Sultan, ten zuiden van Benghazi. Foto AP / Anja Niedringhaus

Update 20.59: Wat meer over de troepen van Gaddafi die volgens Al Jazeera richting Benghazi trekken: volgens de nieuwszender wordt er gevochten met opstandelingen bij Al-Magroun en Slouq, ongeveer 50 kilometer van Benghazi.

Update 20.52: Ook Arabische landen hebben zich aangesloten bij de verklaring van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië (20.41). De Libische steden waaruit Gaddafi’s troepen zich moeten terugtrekken zijn Misurata, Ajdabiyah en Zawiyah.

Update 20.45: Maar Al Jazeera weet te melden dat Gaddafi-gezinde troepen met rasse schreden richting Benghazi gaan.

Update 20.41: In een gezamenlijke verklaring eisen Frankrijk, Groot-Brittannië en Amerika dat kolonel Gaddafi en zijn troepen hun opmars richting Benghazi staken. Ook moeten zij zich uit “enkele steden terugtrekken”. Daarbij eisen de Fransen dat steden die zonder zijn komen te zitten weer worden aangesloten op gas, elektriciteit en water.

Update 20.27: De no-fly zone die door de VN is ingesteld krijgt vandaag ook kritiek. Zo zegt de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak dat deze beslissing “weken geleden” al had moeten worden genomen. Elders gaan geluiden op over wat het verschil is tussen Libië en de andere Arabische landen wiens leiders geweld gebruiken tegen vreedzame betogers.

Update 20.20: Over het algemeen wordt nu aangenomen dat de internationale gemeenschap pas militaire actie tegen Gaddafi onderneemt als de top van morgen achter de rug is. Voornamelijk omdat daar de Arabische Liga aanschuift. De steun van de Arabische wereld voor actie tegen Libië is voor bijvoorbeeld de VS belangrijk.

Update 20.17: Vlak voordat Obama begon met spreken, voerde Reuters een anonieme diplomaat op die beweert dat Frankrijk en Groot-Brittannië nog vóór de internationale top morgen in Parijs met gevechtsvliegtuigen over Libië zouden kunnen vliegen. Dit zou dan puur een symbolische daad zijn.

Update 19:46 Minister van Buitenlandse Zaken Clinton is morgen namens de VS aanwezig bij de internationale top over Libië in Parijs. Clinton zal daar met onder meer VN-chef Ban Ki-Moon en tal van Europese leiders de volgende stappen tegen Gaddafi’s regime bespreken.

Update 19:39 Hier een overzicht van Obama’s belangrijkste uitspraken:

“De Libiërs vroegen om hun universele rechten en verklaarden zich onafhankelijk van een bruut regime, maar werden met een ijzeren vuist onthaald. Gaddafi heeft overduidelijk het vertrouwen van zijn bevolking en zijn legitimiteit om te regeren verloren. Gaddafi koos het pad van brute onderdrukking en voerde een campagne van intimidatie en repressie. Het doel van de VN-resolutie is om de Libiërs te beschermen en Gaddafi’s regime verantwoordelijk te houden. Gaddafi heeft de keuze: aan de zeer duidelijke eisen uit de resolutie moet tegemoet worden gekomen: een staakt-het-vuren dient onmiddellijk geïmplementeerd te worden en Gaddafi moet zijn troepen niet langer naar Benghazi laten oprukken. Deze voorwaarden zijn niet-onderhandelbaar. Als Gaddafi zich niet aan de resolutie houdt, zal de internationale gemeenschap hem met de consequenties daarvan confronteren. Ons doel is gefocust, onze zaak rechtvaardig en onze coalitie sterk.”

Update 19:31 Obama heeft zijn statement over Libië gemaakt. Hij zegt dat de inhoud van de VN-resolutie niet onderhandelbaar is en dat de internationale gemeenschap militair ingrijpt als Gaddafi’s regime zich niet aan het geëiste staakt-het-vuren houdt.

Obama benadrukte dat de Verenigde Staten geen grondtroepen naar Libië zullen sturen.

Obama tijdens zijn statement over Libië in het Witte Huis. Foto: AFP / Mandel Ngan.Obama tijdens zijn statement over Libië in het Witte Huis. Foto: AFP / Mandel Ngan.

Update 19:20 Franse en Britse gevechtsvliegtuigen zouden al voor morgen over Libië kunnen vliegen om het regime van Gaddafi te imponeren. Dat hebben diplomatieke bronnen tegen persbureau Reuters gezegd. Eerder vanavond (update 18:28) meldde Al-Arabiya dat de westerse landen zaterdagnacht zouden willen beginnen met luchtbombardementen op Gaddafi’s troepen.

Update 19:10 Zoals u zult begrijpen laat Obama nog op zich wachten. Verwacht wordt dat hij binnen een paar minuten aan zijn statement begint.

Update 18:58 Het statement van Obama is vanaf zeven uur rechtstreeks te volgen via de site van het Witte Huis.

Update 18:55 Malta geeft internationale troepen geen toestemming om zijn grondgebied te gebruiken voor het instellen van een no-fly zone. De grondwet van Malta gebiedt het kleine land politiek neutraal te blijven, bericht het Franse persbureau AFP.

Update 18:48 Het Amerikaanse leger maakte zojuist bekend dat het amfibievoertuigen richting Libië stuurt om de voorbereidingen voor militair ingrijpen te ondersteunen. Meer daarover wellicht zometeen van Obama, die om 19.00 uur Nederlandse tijd een statement over Libië geeft.

Update 18:34

Aanhangers van Gaddafi betuigden vanmiddag in Tripoli hun steun aan de Libische leider. Foto: Reuters / Ahmed Jadallah.Aanhangers van Gaddafi betuigden vanmiddag in Tripoli hun steun aan de Libische leider. Foto: Reuters / Ahmed Jadallah.

Update 18:28 De correspondent van Al-Arabiya in Libië zegt van bronnen te hebben gehoord dat westerse landen zaterdagnacht beginnen met het uitvoeren van luchtaanvallen op troepen van Gaddafi. De opstandelingen zouden op dit moment contact onderhouden met de westerse landen en de aanvallen afstemmen.

Update 18:20 Bronnen rond de opstandelingen zeggen tegen Al-Arabiya dat Gaddafi het staakt-het-vuren schendt en dat zijn leger momenteel opnieuw aanvallen uitvoert. Het regime van Gaddafi ontkent de aantijgingen.

Update 18:12 Al-Arabiya meldt dat Frankrijk tegen betrokkenheid van de NAVO bij eventuele militaire acties in Libië is. Frankrijk is altijd al kritisch op de NAVO geweest, omdat de VS volgens de Fransen teveel invloed heeft binnen het militaire samenwerkingsverband.

Het internationale Rode Kruis maakte zojuist bekend dat het zijn werkzaamheden in Benghazi hervat, omdat de veiligheidssituatie volgens de hulporganisatie verbeterd zou zijn.

Update 17:56 Ook Angela Merkel komt naar de top over Libië morgen in Parijs. Duitsland zal niet deelnemen aan militaire acties, maar vindt wel dat Gaddafi weg moet. Het land heeft veel moeite met militaire interventie vanwege de aanzienlijke risico’s die daarmee gemoeid zijn. (NRC correspondent Dirk Vandenberghe)

Update 17:43 De top van morgen in Parijs zal beslissend zijn voor de besluitvorming rond interventie in Libië, zegt minister van Buitenlandse Zaken Juppé op de Franse televisie. (NRC correspondent Dirk Vandenberghe)

Update 17:28 De Franse Minister van Buitenlandse Zaken zegt dat het staakt-het-vuren dat Libië heeft afgekondigd geanalyseerd moet worden. ‘Het moet in heel Libië gelden’, zegt Juppé. (Reuters)

Update 17:25 Franse minister van Buitenlandse Zaken Juppé: “Alles is klaar voor aanvallen op Libië.” (Reuters)

Update 17:12 Volgens een bewoner van Misurata blijft de Libische regering de stad beschieten, ondanks het afgekondigde staakt-het-vuren. (Al Jazeera)

Update 16:52 Het Witte Huis laat weten dat Obama een verklaring zal afgeven over Libië, om zeven uur vanavond (Nederlandse tijd). Vlak voor de verklaring heeft Obama een bespreking met de Democratische en Republikeinse congressleiders. (Reuters)

Update 16:42 Angela Merkel heeft aangegeven aanwezig te zijn bij de besprekingen over Libië in Parijs morgen, georganiseerd door Sarkozy. Duitsland onthield zich van stemming bij de VN-resolutie voor de no-fly zone gisteravond, vanwege zorgen om burgerslachtoffers die daardoor zouden kunnen vallen, net als in Irak en Afghanistan. (Reuters)

Update 16:32 Canada zal zes straaljagers naar de regio sturen, zegt premier Stephen Harper. (Reuters)

Update 16:13 Een opstandeling bij Sultan, ten zuiden van Benghazi:

Foto AP / Anja NiedringhausFoto AP / Anja Niedringhaus

Update 16:12 Tunesië zegt op geen enkele manier te willen deelnemen aan een militaire operatie in buurland Libië. (Reuters)

Update 16:06 Een verslaggever van Al Jazeera zegt drie ‘grote explosies’ te hebben gehoord, zo’n 50 kilometer buiten de Libische hoofdstad Tripoli. Nu is het stil. (Al Jazeera)

Update 16:06 Italië geeft aan dat het volledig klaar is om deel te nemen aan een militaire operatie in Libië. (Reuters)

Update 16:01 Hillary Clinton wil dat Gaddafi aftreedt. Ze zegt meer dan woorden te willen van de Libische leider en wil daden zien. (Reuters)

Update 15:57 Er worden zeer luide explosies gehoord in en rond de Libische hoofdstad Tripoli. (Al Jazeera)

Update 15:54 Rutte:

“Als wij een bijdrage kunnen leveren willen wij dat zeer serieus bekijken. Ik sluit niet uit dat er een verzoek om een bijdrage komt aan Nederland. Maar wij lopen niet te leuren met ‘wilt u dit van ons hebben’.”

Update 15:51 Ook minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal reageert skeptisch op het staakt-het-vuren dat Libië heeft afgekondigd.

“Eerst zien dan geloven. Laten we eerst afwachten of Gaddafi en de zijnen de wapens daadwerkelijk neerleggen.”

Update 15:48 Hillary Clinton, Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken:

“Het doden van burgers in Libië geeft de wereld geen andere keuze dan dreigen met militaire actie.”

Update 15:47 Rutte:

“Geen uitnodiging gekregen voor de bijeenkomst morgen in Parijs. Dat is ook niet de tafel waaraan onze bijdrage wordt besproken. Die staat namelijk in Brussel, van de Noord-Atlantische Raad.”

Update 15:46 Rutte:

“Wij zijn lid van de internationale gemeenschap. Daar horen verantwoordelijkheden bij.”

Update 15:45 Rutte:

“Het is altijd moeilijk in dergelijke situaties om een goede bijdrage te leveren, maar de situatie is nu zo ernstig dat wij willen kijken naar de mogelijkheid en wenselijkheid voor Nederland om een bijdrage te leveren.”

Update 15:44 Rutte:

“Er zijn geen concrete verzoeken aan Nederland en de gesprekken met de NAVO zijn nog in volle gang. Aan de uitkomsten daarvan laten wij afhangen of, en zo ja hoe, wij een bijdragen zouden leveren.”

Update 15:42 Rutte:

“Nederland is blij met de resolutie en ook betrokken bij de uitvoering ervan, in NAVO-verband. Wij hebben als kabinet besloten een zogenaamde artikel-100-procedure in werking te stellen. Daarmee wordt gekeken naar de mogelijkheid en wenselijkheid voor een bijdrage van Nederland aan de uitvoering van de VN-resolutie.”

Update 15:41 Premier Rutte, tijdens zijn wekelijkse persconferentie, over Libië:

Nederland is blij met de VN-resolutie 1973 omdat het in niet mis te verstane woorden aan Gaddafi laat weten dat het geweld tegen burgers moet stoppen.

Update 15:39 De jets van Groot-Brittannië zouden nog niet zijn opgestegen van hun bases, maar er zijn ‘hectische’ besprekingen gaande over waar ze zullen worden gestationeerd. Een voor de hand liggende plek is Akrotiri in Cyprus. (The Guardian)

Update 15:38 De Canadeze premier Harper bevestigt dat Canada CF-18’s naar Libië stuurt, maar zegt niet hoeveel. Eerder was in Canadeze media sprake van vier tot zes CF-18’s, die zouden worden gestationeerd in Italië en Malta. Dit zou gepaard gaan met ondersteuning van tussen de 100 en 200 militairen. (AFP)

Update 15:18 Beelden van de NOS van de Libische minister van Buitenlandse Zaken die het staakt-het-vuren afkondigt.

Update 15:17 Beelden van Al Jazeera over de inname van een stad vlakbij Benghazi:

Update 15:15 Er blijven berichten binnenkomen dat de beschietingen op Misurata gewoon doorgaan, ondanks het staakt-het-vuren. (CNN)

Update 15:12 ‘Daders van misdaden tegen burgers in Libië zullen worden berecht’, zegt VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon tijdens een persconferentie in Madrid. (AFP)

Update 15:08 De Turkse premier Erdogan zegt volgens Reuters dat het staakt-het-vuren, aangekondigd door de Libische minister van Buitenlandse Zaken, direct in werking moet worden gesteld. Erdogan:

“Wij willen dat het staakt-het-vuren onmiddellijk in werking treedt en een eind maakt aan het gebruik van geweld tegen de burgerbevolking.”

Update 14:53 Libië schiet raketten af op Misurata en Zintan, melden opstandelingen volgens Al Arabiya. Het is onduidelijk of de raketten voor, of nadat de regering een staakt-het-vuren had afgekondigd. (Al Arabiya)

Update 14:49 Na de sceptische reactie van Groot-Brittannië op het staakt-het-vuren dat Libië afkondigt, reageert ook Frankrijk terughoudend. Volgens de Fransen verandert het niets aan de dreiging in Libië.

Update 14:44 Ban Ki-Moon zegt dat Libië zal moeten voldoen aan alle onderdelen van de VN-resolutie. (Reuters)

Update 14:42 Een commandant van het verzet in Libië laat weten: “Het staakt-het-vuren is niet belangrijk voor ons.” (AFP)

Update 14:39 Een dokter in Misurata laat weten dat regeringstroepen de stad nog altijd beschieten. Zeker 25 mensen zijn daarbij omgekomen. (Reuters)

Update 14:35 Volgens Rasmussen staat de NAVO achter de ‘legitieme verlangens van het Libische volk naar vrijheid, democratie en mensenrechten’.

Update 14:32 De secretaris-generaal van de NAVO Rasmussen zegt dat de NAVO aan het plannen is hoe zij de VN-resolutie naleeft.

Update 14:24 De New York Times heeft van de Amerikaanse regering informatie ontvangen dat alle vier de NY Times-journalisten vrij zullen worden gelaten. (NY Times)

Update 14:15 Cameron: “Gaddafi zal worden beoordeeld op zijn daden, niet op zijn woorden.” (Reuters)

Update 14:11 Het lijkt er op dat Reuters en andere persbureaus hun verhaal over de NYT-journalisten baseren op een ABC-verhaal van gisteren. Daarin staat dat één vrouw wordt vrijgelaten.

Update 14:05 NRC-redacteur Juurd Eijsvoogel over het staakt-het-vuren dat Libië heeft afgevaardigd:

“Het lijkt een slimme zet. In de resolutie staat dat Libië haar burgers moet beschermen. De minister zegt dat nu te doen, waardoor het voor de Britten en Fransen wel heel moeilijk wordt om hem toch te bombarderen.”

Update 14:00 Volgens ABC News worden de vier journalisten van de New York Times, die gevangen zijn genomen in Libië, vrijgelaten. (Reuters)

Update 13:58 Minister Mousa Koussa tijdens zijn persconferentie, zojuist.

Een screengrab van de persconferentie van Mousa Koussa van Al Arabiya, via AFPEen screengrab van de persconferentie van Mousa Koussa van Al Arabiya, via AFP

Update 13:56 Nu op nrc.nl: Libië stelt staakt-het-vuren in.

Update 13:46 Koussa beëindigt zijn persconferentie zonder de mogelijkheid voor journalisten om vragen te stellen.

Update 13:45 “En wij benadrukken ons verzoek aan de internationale gemeenschap om de feiten op de grond in Libië te checken met fact-finding-missie’s om zo de juiste beslissing op basis van feiten te kunnen nemen.” - Koussa

Update 13:43 “Wij vinden het raar en ongewoon dat de VN ruimte overlaat voor militair ingrijpen in Libië. Dit gaat tegen de verdragen van de VN in en schaadt de Libische soevereiniteit.” - Koussa

Update 13:42 “Het bevriezen van de Libische investeringen zal een zeer negatieve invloed hebben op de Libische burgers en een negatieve invloed hebben op hoe Libië zijn contracten kan nakomen.” - Koussa

Update 13:41 “Wij zijn bedroefd over wat in de resolutie staat over de no-fly zone, die het lijden van het Libische volk zal voortzetten. Het zal een negatieve impact hebben op het leven van het Libische volk.” - Koussa

Update 13:40 “Wij hebben de resolutie bestudeerd en mijn land zal er mee om proberen te gaan. Wij zijn het eens met het gedeelte over het beschermen van burgers.” - Koussa

Update 13:39 “Libië heeft een onmiddelijk staakt-het-vuren ingesteld en stopt alle militaire operaties” - Koussa

Update 13:38 De Libische minister van Buitenlandse Zaken, Mousa Koussa, geeft nu een persconferentie.

Update 13:35 Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag waarschuwt Gaddafi geen burgers aan te vallen. Moreno-Ocampo zegt dat Gaddafi zich schuldig zou maken aan oorlogsmisdaden als hij zijn dreigement van het aanvallen van burgers doorzet in Benghazi. Het ICC heeft al een onderzoek ingesteld naar Gaddafi en zijn zoons voor mogelijke oorlogsmisdaden, na gevechten tussen Gaddafi’s veiligheidstroepen en rebellen. (Reuters)

Update 13:20 Spanje stelt twee bases beschikbaar aan de NAVO voor een militaire operatie in Libië. Het gaat om bases bij Rota en Moron. Ook stelt Spanje vier tot zes F-18 straaljagers beschikbaar voor de operatie. (El Pais)

Update 13:17 Nu op nrc.nl: Drie handige infographics over Libië.

Update 13:15 De Europese Unie, de Afrikaanse Unie en de Arabische Liga gaan zaterdag in gesprek over Libië met secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon. Dat meldt Hisham Youssef, hoofd van het bureau van Amr Moussa, de chef van de Arabische Liga. (AFP)

Update 13:12 Nu op nrc.nl: Britse troepen zetten Typhoons en Tornado’s in.

Update 13:10 David Cameron, zojuist, in het House of Commons:

Cameron spreekt het House of Commons toe in Londen. Foto Reuters / Parbul TVCameron spreekt het House of Commons toe in Londen. Foto Reuters / Parbul TV

Update 13:08 Een woordvoerder van de Britse premier Cameron zegt dat het parlement waarschijnlijk maandag zal stemmen over militaire inzet in Libië, maar dat Groot-Brittannië al eerder in actie kan komen. (Reuters)

Update 13:00 De Britse jagers die op weg zijn naar Libië:

Een Tornado GR4 van de Royal Air Force. Foto AP / Ministry of DefenceEen Tornado GR4 van de Royal Air Force. Foto AP / Ministry of Defence

Een Typhoon van de Royal Air Force. Foto AP / Ministry of DefenceEen Typhoon van de Royal Air Force. Foto AP / Ministry of Defence

Update 12:58 Luchtafweergeschut in handen van Libische opstandelingen neemt vliegtuigen van Gaddafi onder vuur:

Foto Reuters / Goran TomasevicFoto Reuters / Goran Tomasevic

Update 12:52 Denemarken is bereid zeven vliegtuigen (zes F-16’s en een transportvliegtuig) in te zetten voor militaire actie in Libië. (The Guardian)

Update 12:51 België zegt klaar te zijn voor een militaire actie in Libië, als onderdeel van de NAVO. België neemt deel met zes F-16’s en een fregat, zegt de minister voor Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking, Olivier Chastel. (AFP)

Update 12:45 Voor de volledigheid, hier is de gehele VN-resolutie 1973 te lezen.

Update 12:39 Eurocontrol heeft een verklaring uit doen gaan over de no-fly zone boven Libië.

“Volgend op VN-resolutie 1973 om een no-fly zone in te stellen boven Libië, en een verbod op vluchten in Libisch luchtruim, zijn alle vluchtplannen voor verkeer die dit luchtruim willen gebruiken geschrapt. Alleen vluchten die buiten het verbod vallen (vooral humanitaire vluchten), in lijn met de resolutie, krijgen toestemming.”

Update 12:34 Volgens Cameron ‘redt de no-fly zone levens’. De Britse regering komt later vandaag met een lijst van eisen waaraan Gaddafi moet voldoen.

Update 12:23 Cameron: ‘We kunnen niet toekijken en niets doen. We weten waar Gaddafi toe in staat is.’

Update 12:22 Bases van waaruit Libië aangevallen kan worden:

NRC HandelsbladNRC Handelsblad

Update 12:20 Gaddafi heeft gewaarschuwd ‘het leven te veranderen in een hel’ van degenen die Libië aanvallen. (AFP)

Update 12:17 Cameron benadrukt dat een bezetting niet onder de VN-resolutie valt.

Update 12:14 Cameron zegt dat Britse troepen een grote rol gaan vervullen en dat Typhoons en Tornado’s zullen worden ingezet.

Update 12:12 De Britse premier Cameron zegt dat Britse gevechtsvliegtuigen binnen enkele uren naar luchtmachtbases worden gevlogen en daar worden ingezet in Libisch luchtruim.

Update 12:09 De NAVO zal België vragen om F16’s in te zetten bij een militaire interventie in Libië. De regering meldt, bij monde van minister van Defensie Pieter de Crem, dat aan de voorwaarden van België is voldaan om deel te nemen aan een internationale, militaire actie, maar wil eerst instemming van het parlement. (Volkskrant)

Update 12:06 Het hoofd van de Arabische Liga, Amr Moussa, zegt dat de VN-resolutie bedoeld is om burgers te beschermen en dat het geen invasie of bezetting zal steunen. Hij wil niet dat ‘een van de partijen te ver’ gaat. (Al Jazeera)

Update 12:05 Eurocontrol, de Europese vluchtcoördinator, zegt dat het geen vluchtplannen door het Libische luchtruim accepteert. Volgens Eurocontrol is het Libische luchtruim nog altijd open, en trekt daarmee eerdere berichten terug. (The Guardian)

Update 11:59 Sybella Wilkes, van het vluchtelingenbureau van de VN, twittert:

“UNHCR personeel bij de grens van Tunesië zegt dat ze zware beschietingen horen vanuit Libië.”

Update 11:42 Volgens de VN zijn nu 300.000 Libiërs hun land ontvlucht. Melissa Fleming, woordvoerder van het vluchtelingenbureau van de VN, zegt dat dit cijfer blijft stijgen, met zo’n 1.500 tot 2.500 mensen per dag die de grens oversteken. (AP)

Update 11:38 Nu op nrcnext.nl: Vijf vragen over de VN-resolutie tegen Gaddafi.

Update 11:37 Nu op nrc.nl: Ooggetuigen Misrata: ‘Ze bombarderen alles, de huizen, het centrum’.

Update 11:34 Op Youtube is een video opgedoken van een brandstofopslag die klaarblijkelijk is gebombardeerd in Ezwetina, vlakbij Ajdabiya. Bij de video staat: “This was a fuel tank that was bombed. This station is holding power grids which lights up the whole area from Sirt along to Benghazi, so if it will catch all fire and burn then we will have no light no more at all we will lose power by the end of the day tomorrow because it’s catching fire all over. They are trying to control it.”

Update 11:30 “Uit naam van iedereen in Misurata, vrouwen, kinderen en ouderen, vragen wij de internationale gemeenschap om in te grijpen voordat het te laat is,” zo zegt een inwoner van Misurata. (Reuters)

Update 11:27 Frankrijk zegt klaar te zijn voor luchtaanvallen op Libië, maar onderstreept dat het geen begin is van een ‘internationale bezetting’ van het land. (AP)

Update 11:22 De BBC heeft een goede interactieve kaart van Libië.

Klik op de kaart om deze te bekijken bij de BBC.Klik op de kaart om deze te bekijken bij de BBC.

Update 11:19 Sarkozy is in bespreking met de legertop over de aanstaande operatie in Libië. Volgens regeringswoordvoerder Francois Baroin kan een militaire interventie ‘snel’ aanvangen. (Reuters)

Update 11:14 Er zijn gevechten uitgebroken tussen troepen van Gaddafi en rebellen in Zenten en Nalout, in het westen van het land. (AFP)

Update 11:12 Bij de aanval op Misurata zijn zeker vier doden gevallen en zeventig gewonden. (Al Arabiya)

Update 10:54
NRC-correspondent Joost van der Vaart over de houding van Duitsland, dat zich van onthield van stemming in de Veiligheidsraad.

“Duitsland heeft veel moeite met militaire interventie in Libië vanwege de aanzienlijke risico’s die daarmee gemoeid zijn. Merkel heeft zich vanaf het begin af aan sceptisch opgesteld tegenover de plannen van Sarkozy, de grote promotor van militair ingrijpen. Maar wat absoluut meespeelt is de binnenlandse politieke realiteit. Dit weekend en volgend weekend zijn er belangrijke deelstaatverkiezingen en een onoverzichtelijke oorlog in het Midden-Oosten is niet te verkopen. Bovendien heeft Duitsland de handen vol aan de missie in Afghanistan. Duitsland wil geen twee oorlogen. Eén is echt genoeg.”

Volgens Van der Vaart ligt de weerstand tegen oorlog zo diep in de volksaard verankerd dat het niet uitmaakt dat militair ingrijpen in het geval van Libië bescherming van opstandelingen betekent tegen een dictator.

“Oorlog is oorlog, zo wordt dat hier gezien. Vanaf de Tweede Wereldoorlog heeft Duitsland zich tot Kosovo eind jaren ’90 volkomen afzijdig gehouden van militaire missies. Dit land predikt de vrede. Tweemaal is Duitsland de agressor geweest, dat willen ze nooit meer.”

Libische vluchtelingen net over de grens van Tunesië, in Ras Ajdir. Foto AP / Emilio MorenattiLibische vluchtelingen net over de grens van Tunesië, in Ras Ajdir. Foto AP / Emilio Morenatti

Update 10:52 Rebellen in Misurata melden dat Gaddafi de stad met zwaar geschut bombardeert, de hevigste beschieting sinds het begin van de opstand. “Er zijn sinds zeven uur vanmorgen (zes uur Nederlandse tijd) bombardementen geweest. Ze bombarderen huizen, het centrum, alles,” vertelt een ooggetuige aan de telefoon. (Reuters)

Update 10:50 Minister Hans Hillen (Defensie) wil eerst ‘heel zorgvuldig’ bekijken wat Nederland bij kan dragen aan een eventuele militaire interventie in Libië. “Ik zeg niet vanzelfsprekend huppekee erin,” zegt Hillen. Nederland zou F-16’s of kennis kunnen leveren volgens hem. (Volkskrant)

Update 10:35 De Britse premier Cameron zal om 12:00 uur onze tijd een verklaring afgeven over Libië. Voor de verklaring gaat de premier in bespreking met het Britse kabinet. (Reuters)

Update 10:25 Russische deelname aan een gewapende interventie in Libië is ‘uitgesloten’, meldt de Russische legertop. (AFP)

Update 10:19 Turkije heeft zich uitgesproken tegen militaire interventie in Libië. Het land roept op tot een staakt-het-vuren en dat een vreedzame oplossing de voorkeur geniet. (Al Jazeera)

Update 10:14 Nu op nrc.nl: In beeld: vreugde en woede in Libië.

Update 10:10 Noorwegen overweegt gevechts- en transportvliegtuigen te sturen als bijdrage aan een militaire interventie in Libië. Eerder (8:57) schreven wij dat het ging om een vliegdekschip, dat klopt echter niet.

Update 9:54 Een ooggetuige in Misurata laat weten dat tanks en troepen van Gaddafi het centrum proberen binnen te dringen. De laatste uren wordt de stad beschoten door tanks en het aantal slachtoffers stijgt. Volgens de ooggetuige probeert Gaddafi burgers in de stad als menselijk schild te gebruiken tegen een eventeuele aanval van buitenlandse strijdkrachten. (Al Jazeera)

De Britse minister van Defensie Liam Fox met de hoogste Britse militaire leider Sir David Richards op weg naar een bespreking over de no-fly zone in Libië. Foto AP / Alastair GrantDe Britse minister van Defensie Liam Fox met de hoogste Britse militaire leider Sir David Richards op weg naar een bespreking over de no-fly zone in Libië. Foto AP / Alastair Grant

Update 9:39 Saif al-Islam verklaart dat ‘anti-terreurtroepen’ zullen worden ingezet in Benghazi om ‘de rebellen te ontwapenen’. (Al Jazeera)

Update 9:37 Saif al-Islam Gaddafi (zoon van kolonel Gaddafi) zegt dat Libië troepen rond Benghazi zal inzetten, maar de stad niet binnen zal gaan. (Al Jazeera)

Update 9:36 Gaddafi bombardeert Misurata met zwaar geschut. (Reuters)

Update 9:31 Libië heeft het luchtruim voor al het luchtverkeer gesloten. Eurocontrol, de Europese luchtvaartcontroleur, zegt dat Malta een bericht vanuit Tripoli ontving dat het land geen enkel vliegtuig meer in het Libische luchtruim accepteert. (Reuters)

Update 9:23 Qatar is het eerste Arabische land dat steun heeft uitgesproken aan de no-fly zone voor Libië. (AFP)

Update 9:19 Een militaire interventie zal ‘binnen enkele uren’ plaatsvinden, zegt de Franse regering. (AFP)

Update 9:06 Polen biedt logistieke ondersteuning aan een militaire interventie van de VN aan, maar sluit zichzelf uit van deelname aan de actie. (AFP)

Update 9:03 Nu op nrc.nl: Nederland nog niet gevraagd om militaire bijdrage interventie Libië.

Update 8:57 Noorwegen zet wellicht een vliegdekschip in als bijdrage aan de militaire actie. (Reuters)

Een aanhanger van Gaddafi protesteert in hoofdstad Tripoli. Foto Reuters / Zohra BensemraEen aanhanger van Gaddafi protesteert in hoofdstad Tripoli. Foto Reuters / Zohra Bensemra

Update 10:07 Oud-minister van Defensie Joris Voorhoeven zegt op Radio 1 dat hij denkt dat het Nederlandse leger genoeg capaciteit heeft om bij te dragen aan een interventie in Libië. Ook zegt hij dat Egyptische grondtroepen richting Benghazi gestuurd kunnen worden om het verzet te beschermen, ondanks dat in de VN-resolutie staat dat er geen bezettingsleger in Libië gestationeerd mag worden. (Radio 1)

Update 8:56 De Deense regering zal ‘zo spoedig mogelijk’ steun zoeken in het Deense parlement voor een bijdrage aan militaire actie in Libië, waaronder het inzetten van F-16’s. Dat zegt de minister van Buitenlandse Zaken Lene Espersen volgens AFP.

Update 8:51 Nederland is vooralsnog niet gevraagd om mee te doen aan een militaire actie in Libië, zei minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) zojuist op Radio1. Hij bekijkt wat Nederland zou kunnen betekenen in een actie tegen de Libische leider Moammar Gadhafi. Rosenthal zei ‘verheugd’ te zijn over de resolutie die de VN heeft aangenomen.

Update 8:39 Troepen van Gaddafi zijn zojuist de rebbelenstad Misrata binnengevallen, meldt AFP.

Update 8:37 “Wij zijn niet bang voor de VN-resolutie” - aldus Saif al-Islam Gaddafi, de zoon van de Libische leider Moammar Gaddafi.

Update 8:33 Nu op nrc.nl: Landen beloven bijdrage aan militair ingrijpen in Libië.

Update 8:29 Frankrijk zal ‘natuurlijk’ deelnemen aan ‘militaire interventie’, zei de Franse woordvoerder Francois Baroin. Gevraagd naar wat dat precies betekent zei hij dat ‘ze zullen deelnemen’.

Update 8:24 Frankrijk en Noorwegen hebben aangegeven deel te willen nemen aan militaire operaties. Van Groot-Brittannië wordt verwacht samen met Frankrijk de leiding te zullen nemen. De Verenigde Staten zullen in elk geval hulp bieden, maar op welke manier is nog niet duidelijk.