‘Doden en veel gewonden bij protesten in Syrië’

Bij clashes tussen demonstranten en ordetroepen in de zuidelijke stad Deraa in Syrië zijn vanmiddag minstens vier doden en tientallen gewonden gevallen. Dat zeiden ooggetuigen aan het einde van de middag tegen persbureau Reuters.

In Deraa (kaart) waren honderden mensen op de been om te betogen tegen corruptie van plaatselijke bestuurders en zakenlieden (video). Ook riepen de demonstranten om meer politieke vrijheid, bijvoorbeeld door het aanheffen van de slogan “God, Syrië, vrijheid!”

Onduidelijkheid over exacte aantal doden
Over het precieze aantal slachtoffers dat door het ingrijpen van de ordetroepen viel bestaat onduidelijkheid: volgens de Syrische activist Malath Aumran, die ook zegt met ooggetuigen te hebben gesproken, zijn er zes doden gevallen.

De situatie in Deraa leek rond half zes vanmiddag nog steeds onrustig. Al-Arabiya meldde op gezag van ooggetuigen dat een aantal helikopters met extra ordetroepen geland waren in het plaatselijke voetbalstadion. Volgens de Syrische autoriteiten zijn de troepen gestuurd om op te treden tegen “daden van sabotage”.