Hevig debat in Kamer over miljoenenbonus voor topman ING

Jan Hommen.
Jan Hommen. Foto Roger Cremers

Topman Jan Hommen van ING Groep krijgt een bonus van 1,25 miljoen euro, 92 procent van zijn vaste salaris. De helft contant, de andere helft in aandelen. Over 2010 ontvangt hij in totaal 2,6 miljoen euro, zo werd vanmorgen bekend. Een beroerdere timing was voor het financiële concern niet mogelijk: uitgerekend op de dag dat het kabinet reageert op de door de Kamer omarmde aanbevelingen van de commissie-De Wit, die de kredietcrisis onderzocht. “Schokkend nieuws”, vond PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk.

Het fietste ook door de agenda van minister De Jager (Financiën, CDA) heen. Die wilde vanochtend in de Tweede Kamer juist de kabinetsreactie op 27 aanbevelingen van de onderzoekscommissie toelichten, maar hij was veel tijd kwijt aan het verdedigen van de beloning van Hommen.

ING kreeg eind 2008 een kapitaalinjectie van 10 miljard euro, waarvan de helft nog moet worden terugbetaald.

Minister niet blij

„Ik denk dat er hier een interpretatieverschil is van wat matiging is. Maar een bonus van 1,25 miljoen is een matiging, een forse matiging”, zie De Jager. Maar volgens Plasterk „lachen de bankiers zich een kriek. Alle ambtenaren en leraren zitten op de nullijn. Maar deze bankier krijgt dit jaar bijna een modaal salaris als salarisverhoging, Dit is toch een idiote toestand?”

Dat is populistisch, zei de minister. De Jager wees erop dat de Tweede Kamer zelf heeft ingestemd met de zogeheten Code Banken, die onder meer bepaalt dat bankbestuurders maximaal honderd procent van hun vaste salaris als bonus mogen ontvangen. De bonus van Hommen zit net onder die grens:

„Ik word er niet blij van. Maar die persoon had vroeger 6 miljoen gekregen. En deze bonus valt binnen de afspraken die mijn voorganger heeft gemaakt. Dus dan kan ik nu niet zeggen: hier klopt niets van. Dan waren blijkbaar de afspraken niet goed. Maar ik vind het ook veel geld.”

Moreel-ethische appel

„Het toont dat bankiers het niet begrepen hebben. Het gaat om het moreel-ethische appel”, aldus Bruno Braakhuis van GroenLinks. Plasterk ziet in de ING-bonussen een extra reden om de bonussen in de financiële sector strenger aan te pakken. De Jager wil daar voorlopig niet aan.

De Raad van Commissarissen van ING heeft ook besloten het basissalaris van de bestuurders in 2011 te verhogen met 2 procent. Daarnaast wordt 40 procent van de bonus bepaald door niet-financiele prestatiefactoren, waaronder duurzaamheid, klantrelaties, en betrokkenheid van het personeel.

Hommen: ’2010 was een goed jaar’

Jan Hommen zei tijdens de presentatie van de eerste kwartaalcijfers in 2011 tevreden te zijn over 2010:

“ING boekte goede vooruitgang in 2010, ondanks de nog altijd fragiele economische situatie en de kwetsbare financiële markten. Onze bankactiviteiten maakten een sterk herstel door en ook de verzekeringstak laat voorzichtige verbetering zien.”

Volgens Hommen is terugbetaling van de staatssteun “topprioriteit”.

Lees op de oude site van nrc.nl een profiel van topman Jan Hommen.