Maken van vuur later ontdekt

Het waren de Neanderthalers, 300.000 tot 400.000 jaar geleden, die in Europa het vuur wisten te bedwingen en gebruiken.

Vroege mensachtigen zijn een miljoen jaar geleden de koude streken van Europa binnengetrokken zonder dat ze vuur konden stoken en doven als het hun uitkwam. Dat concluderen een Nederlandse en een Amerikaanse onderzoeker deze week in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Onder archeologen woedt een discussie over vuurgebruik door vroege mensachtigen. Sommige onderzoekers zeggen dat verre voorouders in Afrika al zo’n twee miljoen jaar geleden vuur gebruikten. Anderen stellen juist dat pas 200.000 jaar geleden de vroege moderne mens over genoeg cognitieve vermogens beschikte om geavanceerd gebruik van vuur te maken. Volgens het nieuwe onderzoek van de twee archeologen waren de Neanderthalers de eersten die het gebruik van vuur beheersten, 300.000 tot 400.000 jaar geleden. Het tweetal zocht naar bewijs voor het gebruik van vuur in opgravingsrapporten van ruim 200 vindplaatsen van mensachtigen. Omdat vuur ook spontaan kan ontstaan door bijvoorbeeld blikseminslag hanteerden zij strenge criteria: in grotten moesten bijvoorbeeld zowel verbrande botten, houtskool, stenen met sporen van verhitting als stenen gereedschappen zijn gevonden. (NRC)