Is zo'n zone vaker ingesteld?

Boven allerlei militaire objecten en bijvoorbeeld ook boven het Witte Huis in Washington bestaan no-fly-zones. Maar de no-flyzone als een militair instrument is door de VS, Groot-Brittannië en de NAVO twee keer eerder ingezet. Beide in de jaren negentig: in Irak (zonder expliciete toestemming van de VN) en in Joegoslavië (mét toestemming), en beide met goed resultaat: vijandelijke vliegbewegingen stokten grotendeels. Toch bleken in Joegoslavië in de jaren negentig Servische helikopters geregeld aan patrouillerende NAVO-toestellen te ontkomen. Die zijn namelijk niet gebonden aan kilometerslange stroken asfalt. En juist zij zijn door hun bewapening en lage vlieghoogte geschikt om opstanden neer te slaan. Zoals de Iraakse leider Saddam Hussein aantoonde, door met zijn helikopters de shi’itische opstand in Zuid-Irak in 1991 genadeloos de kop in te drukken. In Irak en Joegoslavië werd een handvol Iraakse en Joegoslavische gevechtsvliegtuigen neergehaald en afweergeschut onschadelijk gemaakt. De VS verloren in Irak twee Blackhawk-helikopters door eigen vuur.