Gaddafi: Benghazi, we komen vanavond en tonen geen genade

Vele Libiërs in Benghazi de straat op na speech Gaddafi.

De troepen van Gaddafi zullen vanavond Benghazi innemen en “zuiveren” en er zal “geen genade getoond worden” voor de opstandelingen die zich niet overgeven. Dat zei de Libische leider vanavond tijdens een optreden op de radio.

In Benghazi, het laatste belangrijke bolwerk in handen van de opstandelingen, staan naar schatting tienduizenden anti-regeringsbetogers op straat die luid zingen en schreeuwen tijdens de toespraak van Gaddafi. De stad werd vandaag al meerdere malen gebombardeerd en naar schatting zullen de oprukkende troepen van Gaddafi Benghazi binnen enkele uren bereiken.

Amnestie voor hen die wapens neerleggen
Gaddafi roept de opstandelingen in de stad op om de wapens neer te leggen en de stad te verlaten, alleen dan “kunnen zij zichzelf redden.” Opnieuw legt de Libische leider de schuld bij “ongelovigen” en “buitenlanders” uit onder andere Qatar en Kuweit, voor de onrust in zijn land. Zij willen volgens hem het land kapot maken. Hij geeft de opstandelingen ook de schuld dat er voedseltekorten zijn en de olie-industrie stil ligt in Libië.

Gaddafi zegt dat hij contact heeft gehad met families in Benghazi die smeken om ontzet te worden door zijn leger. Hij biedt degenen die gedwongen werden om tegen zijn regime te vechten amnestie aan, mits zij hun wapens neerleggen.

De opstandelingen in Benghazi laten zich niet afschrikken door de woorden van Gaddafi, meldt Reuters. Het persbureau sprak met het hoofd van de raad van de opstandelingen. Deze zegt elke beslissing van de VN-veiligheidsraad te verwelkomen als deze een einde brengt aan de “genocide” in het land.

Militaire actie tegen Benghazi betwist
Volgens Al Jazeera-verslaggever Tony Birtley die in Benghazi is, zijn er binnen een straal van vijftig kilometer geen tekenen te zien dat de troepen van Gaddafi optrekken naar de stad. Zijn collega Anita McNaught in Tripoli meldt dat Gaddafi in een interview met een televisiestation in Libanon vandaag nog zei, geen militaire actie te willen ondernemen tegen Benghazi.

Ajdabiyah gebombardeerd
Vandaag vielen de troepen van Gaddafi Ajdabiyah aan, een strategische stad aan de kustweg. De Libische luchtmacht voerde vier luchtaanvallen uit op de stad. Bij gevechten rond de stad kwamen zeker dertig burgers om het leven.

Hoewel de Libische staatstelevisie meldt dat de stad Misurata in handen is gevallen van het regime, wordt dit ontkend door de opstandelingen. Volgens hen hebben zij de stad ten oosten van de hoofdstad Tripoli nog altijd onder controle.

De VN-Veiligheidsraad stemt vanavond rond 23.00 over een resolutie die onder andere een no-fly zone boven Libië mogelijk maakt.

Lees het liveblog van vandaag over Libië hier terug.