Gaddafi maakt zich op voor beslissende slag om Benghazi

Een Libische overheidssoldaat poseert voor de camera in Ajdabiyah. Foto Reuters / Ahmed Jadallah
Een Libische overheidssoldaat poseert voor de camera in Ajdabiyah. Foto Reuters / Ahmed Jadallah Een Libische overheidssoldaat poseert voor de camera in Ajdabiyah. Foto Reuters / Ahmed Jadallah

De strijdkrachten van de Libische leider Gaddafi rukken op naar Benghazi en maken zich klaar voor een beslissende strijd met de opstandelingen.

Ook vinden er gevechten plaats rond Ajbadiyah, een strategische stad aan de kustweg die naar Benghazi voert. Volgens de Arabische zender Al Arabiya zijn hier 30 doden bij gevallen, maar dit bericht wordt nog niet bevestigd.

Oppositie klaar voor beslissende slag in opstand
De oppositie zegt klaar te zijn om het laatste belangrijke opstandelingenbolwerk te verdedigen. Oppositiewoordvoerder Mustafa Gheriani zei tegen persbureau AP dat het Gaddafi-regime een zware uitdaging staat te wachten als zij proberen Benghazi over te nemen. Hij waarschuwde dat de stad “tot de tanden bewapend” is. Daarnaast zei hij te hopen dat de VN-Veiligheidsraad de oppositie later vandaag zal steunen middels een resolutie.

Nog steeds geen no-flyzone
De Veiligheidsraad van de VN hebben gisteren nog geen besluit genomen over de instelling van een no-flyzone die moet verhinderen dat hij het opstandelingenbolwerk vanuit de lucht aanvalt. De Verenigde Staten willen zelfs verder gaan dan een vliegverbod en Libische burgers ook beschermen tegen aanvallen vanaf de grond of over de zee.

VS wil niet ingrijpen zonder goedkeuring VN
De Amerikaanse regering is volgens VN-ambassadeur Susan Rice ‘volledig gefocust op de urgentie en de ernst van de situatie ter plaatse’ en werken er hard aan om vandaag tot een stemming te komen. Volgens een VN-diplomaat voerde Rice tijdens beraadslagingen achter gesloten deuren aan dat het gevaar groot is dat de strijdkrachten van Gaddafi wreedheden begaan in Benghazi en dat de Veiligheidsraad al het mogelijke moet doen om dit te voorkomen en burgers te beschermen. Rice benadrukte volgens de diplomaat dat de VS niet zonder goedkeuring van de Veiligheidsraad willen ingrijpen, geen Amerikaanse troepen op Libische bodem willen inzetten en staan op brede internationale deelname, met name van Arabische staten.

Of de Veiligheidsraad hierin meegaat valt te bezien. De Chinese VN-ambassadeur Li Baodong, de huidige voorzitter van de raad, zei na de besloten vergadering gisteren te hopen ‘dat er morgen (donderdag, red.) echte vooruitgang wordt geboekt’. Rusland, dat net als China vetorecht heeft in de raad, plaatste vraagtekens bij het gebruik van geweld tegen Gaddafi, terwijl ook Duitsland en India lauw reageerden.