5 redenen om uit te gaan

1 boekenweek/film

Films over schrijvers

Den Haag: Filmhuis. Van 17 t/m 23 mrt. www.filmhuisdenhaag.nl

Een reeks gefilmde portretten over Europese schrijvers in het kader van het thema ‘Curriculum Vitae – geschreven portretten’ van de Nationale Boekenweek. Om 17.00 uur: Appelfeld’s Table (Adi Japhet Fuchs, Israel 2004, 47 min.) over de Israëlische schrijver Aharon Appelfeld en de documentaire Citizen Havel is Rolling Barrels (Jan & Adam Novák, Tsjechië 2009, 72 min.) over Václav Havel.

2 muziek

Stef Kamil Carlens

Rotterdam: Lantaren/Venster. Tijd: 20.30u. Kaarten: 14 euro. www.lantarenvenster.nl

Een akoestisch solo-optreden van de Belgische singer-songwriter Stef Kamil Carlens, frontman van Zita Swoon. Volgende maand verschijnt het nieuwe Zita Swoon album Music Inspired By Dancing With The Sound Hobbyist, een project met muzikanten uit Burkina Faso.

3 festival

Belgie?!

Amsterdam: De Brakke Grond. Festival: 17 t/m 20 mrt. Foto-expo: t/m 17 april. www.brakkegrond.nl

Het festival Belgie?! bestaat uit theater, muziek, foto’s en speeches over ‘het moeilijkste land ter wereld’. Tijdens de opening laten Yves Desmet (oud-hoofdredacteur van de krant De Morgen) en Paul Scheffer (publicist en hoogleraar) hun licht schijnen over wat er met België aan de hand is. Verder is er de de opening van de expositie Brightside/ Shot in Flanders van de jonge Antwerpse fotograaf Jimmy Kets, een Dîner Pensant (debat incl. 7- gangenproeverij) en een optreden van het Brussels poptrio Hoquets.

4 muziek

Onder Invloed

Utrecht: Ekko. Tijd: 20.30u. Entree: 8 euro. www.onderinvloed.com

Bij Onder Invloed spelen muzikanten livesets met naast eigen werk ook covers van hun voorbeelden. Vanavond zijn er optredens van Moss-zanger Marien Dorleijn, het Britse folkpopduo Rue Royale en de Schotse band The Seventeenth Century. Na afloop speelt de eveneens Schotse songwriter Ryan Joseph Burns een akoestische set in het café van Ekko.

5 theater

Enigma Variaties

Utrecht: Theater Kikker. Tijd: 21.00u (première). Kaarten: 10-13 euro. www.theaterkikker.nl

Theater EA brengt een bewerking van Enigma Variaties van de Franse schrijver Eric-Emmanuel Schmitt. Een journalist krijgt de kans om de schrijver en Nobelprijswinnaar Abel Znorko te interviewen op zijn privé-eiland. Daar heeft hij gewerkt aan een boek met een geheime liefdescorrespondentie tussen een man en een vrouw. De journalist gaat op onderzoek uit: wie is de vrouw in het boek, wat is de link met Znorko en, vooral, wat is de ware reden dat hij de schrijver mocht bezoeken? Spel: Bart Klever en Daniel Boissevain. Tournee t/m 16 april (www.theaterea.nl).

6 performances

Pageturner #24

Amsterdam: Pakhuis Wilhelmina. Tijd: 21.00u. Entree: 5 euro. www. cafepakhuiswilhelmina.nl

Pageturner is een avond waarbij verschillende muziekstijlen en voordrachten elkaar afwisselen in de vorm van een live jukebox. Met o.a. Lauw, Gram, Garcon Taupe, No Ninja Am I, ZackerRed en Glameoki.