Zachtbehaarde blaadjes

Als dit stukje morgen in de krant staat, lig ik ofwel zieltogend in bed of sta ik met bonkend hoofd en ontzette maag in het repetitielokaal te spelen dat ik geen kater heb. Ik mag vanavond namelijk naar het Boekenbal en ben niet van plan op een verstandige tijd huiswaarts te keren.

Als het echt héél, héél erg is, kan ik maar beter niet aan eten denken, maar bij een gemiddelde kater smacht ik naar vet. Patat, hamburgers, gebakken eieren met veel gesmolten kaas, dat soort zaken.

Iedereen heeft zo zijn eigen katertips en -rituelen. Een vriendin van me heeft speciaal voor de gelegenheid wat blikken witte bonen in tomatensaus in de voorraadkast. Die stort ze the day after naar Amerikaans gebruik op een geroosterde boterham en daar knapt ze naar eigen zeggen enorm van op. Anderen gaan na een avond grof zondigen juist op de gezonde toer met fruit en smoothies. Not my cup of tea, maar natuurlijk wel verstandiger dan je getormenteerde maagwand nogmaals lastigvallen met een patatje oorlog.

Waarschijnlijk bereid ik morgen iets eenvoudigs met salie. Als je een paar van die mooie, zachtbehaarde blaadjes bakt in wat olijfolie en over een bordje verse ravioli giet heb je een heerlijke, snelle maaltijd. Verkruimel er eventueel nog wat verse geitenkaas over en u bent klaar voor bank en b-film.

Eet meer salie, zou ik willen zeggen. Zeker bij een kater. Want het is niet alleen lekker, het is ook opwekkend, adstringerend, krampwerend, stimulerend, bloedzuiverend en vochtafdrijvend en helpt bovendien bij onrustig slapen, leverziekten, vergeetachtigheid en zelfs bij verdriet.

Voor 3 à 4 personen:

2 blikjes witte reuzenbonen van 400 gram

olijfolie

roomboter

uitje

knoflook

4 kippendijtjes

citroen

sherry

salieblaadjes

Salie is ook lekker bij een eenvoudige bonenpuree. Snij een uitje en een teen knoflook heel fijn en fruit beide langdurig in wat olijfolie op een zacht vuur. Spoel de boontjes goed af en verwarm ze met wat (vers) water, een minuut of tien. Laat ze uitlekken, maar bewaar wat van het kookwater. Doe flink wat (goede!) olijfolie en citroensap bij de bonen, plus zout, peper en de knoflook en ui en pureer alles met een staafmixer. Roer er eventueel nog wat kookvocht door als u de puree te dik vindt. Bestrooi de kippendijtjes met zout en peper, sprenkel er wat citroen over en bak ze vijftien tot twintig minuten in een mengsel van roomboter en olijfolie.

Blus ze af met een scheut sherry. Leg, als de alcohol goeddeels verdampt is, een stuk of twaalf salieblaadje rond de kip en bak die even mee.

Schep wat bonenpuree op een bord, leg de kippendij en de salieblaadjes erop en lepel er ten slotte een klein beetje sherryjus over. Serveer met sla en een groot glas cola, want dat is nog altijd de aller-, allerbeste remedie tegen katerleed

Roos Ouwehand

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert / Elsje Jorritsma.