Vrees voor kernreactor 5 en 6 van Fukushima neemt toe

A handout photo shows (from L-R) reactors No. 1, 2, 3 and 4 at Tokyo Electric Power Co. Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant in northern Japan March 15, 2011. Picture taken March 15, 2011. REUTERS/Tokyo Electric Power Co./Handout (JAPAN - Tags: DISASTER ENVIRONMENT ENERGY) NO COMMERCIAL USE. NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
A handout photo shows (from L-R) reactors No. 1, 2, 3 and 4 at Tokyo Electric Power Co. Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant in northern Japan March 15, 2011. Picture taken March 15, 2011. REUTERS/Tokyo Electric Power Co./Handout (JAPAN - Tags: DISASTER ENVIRONMENT ENERGY) NO COMMERCIAL USE. NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS

De vrees voor reactoren 5 en 6 van de kerncentrale Fukushima Dai’ichi, die steeds volkomen veilig leken omdat ze al maanden zijn uitgeschakeld, neemt de laatste uren toe. Lees ons liveverslag hier. De kans bestaat dat de oude, uitgewerkte splijtstofstaven die hoog in het reactorgebouw onder water worden bewaard, droog komen te staan en door de hitte zullen openbarsten.

Een woordvoerder van energiemaatschappij Tokyo Electric Power zei dat de temperaturen in reactor 5 en 6 vanochtend zijn gestegen. Er is nog wel koelwater in de afkoelbaden, maar er is een probleem met het rondpompen daarvan, schrijft persbureau Reuters.

Technici weer aan het werk
De technici die proberen de reactoren van de Japanse kerncentrale Fukushima Dai’ichi af te koelen gaan vannacht (plaatselijke tijd) weer aan het werk. De 180 werknemers werden eerder op de dag teruggetrokken na een plotselinge toename in de hoeveelheid straling.

Door het gebruik van bluswater was in reactor 2 veel stoom ontstaan, wat weer tot een toename van de druk leidde. Toen men de opgebouwde druk gecontroleerd verlaagde nam de hoeveelheid straling toe. Gisteren vloog ook het afkoelbad in reactor 4 in brand, waardoor nieuwe straling in de atmosfeer kon ontsnappen.

‘Afkoelbaden staan bloot aan open lucht’
De problemen met de afkoelbaden (‘spent fuel pools’) waarin de oude splijtstof staat zijn ongetwijfeld ook toe te schrijven aan het uitvallen van de stroomvoorziening, zegt NRC-redacteur Karel Knip.

“Oude splijtstof produceert nog maanden en jaren veel hitte en de oude splijtstofstaven moeten daarom actief gekoeld worden met water dat er omheen wordt gepompt. Dat water zelf geeft zijn warmte weer af door middel van warmtewisselaars. Dit koelsysteem blijkt uitgevallen waardoor de temperatuur in de afkoelbaden snel stijgt en het waterniveau even snel daalt. De baden staan gewoon open aan de lucht.”

“De ‘spent fuel pool’ van reactor 4 is gisteren kennelijk drooggekookt en na, of door, een waterstofexplosie in brand gevlogen. Omdat deze sterk radioactieve splijtstof geen enkele omhulling heeft kan zij makkelijk over de omgeving verspreid worden. Men probeerde vanochtend vanuit helikopters nieuw water in het afkoelbad van reactor 4 te brengen. Ook het water van de baden van reactoren 5 en 6 moet worden aangevuld. Hoe dat moet gebeuren is onduidelijk.”

De New York Times maakt in deze interactieve graphic inzichtelijk hoe een reactor werkt.

Volg de laatste ontwikkelingen op ons liveblog