Vier journalisten New York Times vermist in Libië

Troepen van Gaddafi vierden vandaag dat ze de oostelijke stad Ajdabiya hadden heroverd. Foto: Reuters / Ahmed Jadallah.

Vier verslaggevers van The New York Times worden vermist in Libië. Dat maakte de Amerikaanse krant vanavond bekend. Volgens The Times zijn er onbevestigde berichten dat ze gevangen zijn genomen door Libische soldaten.

De redactie van de Amerikaanse krant had gisteren voor het laatst contact met de vier journalisten, die in de stad Ajdabiya verslag deden van de hevige gevechten tussen Gaddafi-troepen en opstandelingen. Hoofdredacteur Bill Keller zei de Libische autoriteiten dankbaar te zijn voor de toezegging dat de journalisten, mochten ze gevangen genomen zijn, ongedeerd zullen blijven.

The Guardian maakte vanavond bekend dat zijn verslaggever Ghaith Abdul-Ahad, die door Libië gevangen werd gehouden, op vrije voeten is en het land heeft verlaten.

Prominente namen onder vermiste journalisten
Onder de vier vermiste journalisten bevindt zich onder andere Anthony Shadid (wiki), voormalig winnaar van de prestigieuze Pullitzerprijs. Vermist wordt ook verslaggever Stephen Farrell (wiki), die in 2009 door de Taliban in Afghanistan gekidnapt werd en later door Britse commando’s werd bevrijd.

Het Witte Huis riep de Libische regering eerder vandaag, voordat het nieuws over de vermissing van de New York Times-verslaggevers bekend werd, op geen geweld te gebruiken tegen journalisten. Een woordvoerder zei dat de VS sterk geloven dat journalisten beschermd moeten worden en in vrijheid hun werk moeten kunnen doen.

Gaddafi-troepen heroveren Ajdabiya
De strijd tussen troepen van Gaddafi en de opstandelingen gaat intussen onverminderd voort. Aan het einde van de middag meldden ooggetuigen aan persbureau Reuters dat de aanval van Gaddafi op de westelijke stad Misurata voorlopig is afgeslagen. Wel verkregen troepen van Gaddafi vandaag na twee dagen van hevige gevechten weer de controle over de oostelijke stad Ajdabiya. Bij de gevechten in Ajdabiya zouden 25 burgers om het leven zijn gekomen. Deze berichten zijn niet bevestigd.