Tv trekt zich terug uit Japan, kranten blijven voorlopig

Nederlandse tv-zenders halen hun ploegen terug uit Japan. Een aantal dagbladen heeft nog wel verslaggevers in het rampgebied. „Geen verhaal is een verslaggever waard.”

Nu de kernramp in Japan escaleert, halen verschillende Nederlandse media hun journalisten terug uit Japan. Het NOS Journaal, Nieuwsuur, RTL Nieuws en EenVandaag lieten verslaggevers terugkomen. Van de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad zijn nog wel correspondenten aanwezig in Japan.

Het NOS Journaal heeft vijf mensen teruggehaald uit Japan, onder wie verslaggevers Wouter Zwart en Joan Veldkamp. Gerard van den Broek, chef buitenland: „Geen verhaal is een verslaggever waard. Daarom hebben wij ze zelf gezegd om terug te komen. Het verschil met een oorlogsgebied of een gewoon rampgebied is dat je dan het gevaar beter kunt zien. Je weet waar het front is. Dit is een wolk die je niet ziet of ruikt en waar je misschien al in zit. Dat is veel bedreigender.”

RTL Nieuws had twee ploegen in Japan. Die van verslaggever Jaap van Deurzen is al vertrokken, die van correspondent Marije Vlaskamp vertrekt morgen. Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws: „We kunnen de risico’s niet meer overzien. Bij ons geldt: safety first. Wij hebben bij RTL ook niet de traditie om het front op te zoeken.”

Elsbeth Stoker, economieredacteur van de Volkskrant, was toevallig in Tokio toen de zeebeving plaatshad. Daardoor had de krant als eerste eigen nieuws uit Japan. Toen het nieuws over de ontploffende kerncentrales doorkwam, wilde Stoker naar huis. Hoofdredacteur Philippe Remarque: „Natuurlijk respecteer ik haar keuze. Hoewel ik erg graag iemand in die kerncentrale zou willen hebben, ga ik op niemand druk uitoefenen.” Nu bericht Chinacorrespondent Hans Moleman vanuit Japan over de ramp. Remarque: „Hij heeft een vluchtauto klaarstaan.”

Henk van der Aa van EenVandaag blogt vanuit Japan over het vertrek van zijn ploeg. Hij verhaalt vooral over de angst om zonder benzine te komen. Van der Aa: „De nieuwe aardbevingen, de naschokken, eigenlijk maakte ik me daar weinig zorgen over. Maar een exploderende kerncentrale is toch van een andere orde. Wanneer is het te laat om weg te gaan?”

Freelance journalist Kjeld Duits, die onder meer werkt voor dagblad Trouw en de Wereldomroep, blijft wel in Japan. Hij woont er al jaren en werkt op dit moment van een schiereiland op ruim driehonderd kilometer afstand van de centrale.

Ook Elske Schouten, Indonesiëcorrespondent van NRC Handelsblad, blijft vooralsnog. Adjunct-hoofddirecteur Hans Steketee: „Wij bekijken de situatie van moment tot moment. Elske Schouten verblijft op honderd kilometer ten noorden van de kernreactor, in het gebied dat getroffen is door de tsunami. Dat is ver genoeg, ook de wind staat de goede kant op. Op dit moment vinden wij het nog verantwoord.”