Taiwanees gamebedrijf koos voor Amstelveen

Het kabinet wil meer hoofdkantoren naar Nederland halen. Game-producent Gamania koos voor Amstelveen. „Het lijkt wel alsof alle Nederlanders Engels spreken.”

William Chen reisde heel Europa door op zoek naar een locatie voor het Europese hoofdkantoor voor gamebedrijf Gamania. De onderneming is in 1995 opgericht in Taiwan. Nadat de Aziatische markt was veroverd – met vestigingen in onder meer China, Japan en Korea – werd vorig jaar de stap gezet naar de Verenigde Staten en Europa. „In Europa ging de strijd om Groot-Brittannië en Nederland”, zegt Chen, hoofd van de Europese tak van Gamania. „Het is Amstelveen geworden.”

Waarom werd voor Nederland gekozen? Chen somt op: Nederland heeft een belastingverdrag met Taiwan, dus dat voorkomt dat er dubbel belasting wordt betaald. „De fiscale situatie is in Nederland gunstig in vergelijking met de rest van Europa”, vindt Chen. Als gunstige vestigingsvoorwaarden noemt hij verder de digitale infrastructuur, de samenstelling van de bevolking („relatief veel jonge mensen en dat zijn onze klanten”), het goede opleidingsniveau en de taal („het lijkt wel alsof alle Nederlanders Engels spreken”).

Chen: „Wij willen de Europese markt veroveren en dan is Nederland een prima springplank om dat te realiseren.” Het Europese hoofdkantoor van Gamania staat nu in Amstelveen en er werken tien mensen, maar volgens Chen kan dat binnen een paar jaar zijn uitgegroeid tot 50 à 100 mensen. „We willen in Europa games ontwikkelen en dat gaan we in Nederland doen.”

Wereldwijd werken er bij de spelletjesproducent 1.500 mensen en naast het ontwikkelen en produceren van games verleent het bedrijf ook telecomservices. Het bedrijf telt meer dan 10 miljoen geregistreerde spelers. „In vergelijking met bijvoorbeeld Japan, VS en Taiwan loopt Europa achter wat betreft digitaal gamen, dus Europa heeft veel potentie voor ons”, zegt Chen.

Het aantrekken van bedrijven als Gamania staat hoog op de agenda van Economische Zaken. Staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) schrijft in het voorwoord van het NFIA-rapport dat het kabinet meer investeringen wil halen uit de opkomende landen. En hij wil meer hoofdkantoren naar Nederland halen. Het aandeel internationale hoofdkantoren in het totaal aantal gerealiseerde projecten is in 2010 verdubbeld. Na een dalende lijn over de afgelopen vier jaar ligt het resultaat van 2010 weer op het niveau van 2006.

Het NFIA opende afgelopen jaren extra kantoren in Azië om ondernemers over te halen om in Nederland te investeren. „Ik heb daar niks van gemerkt”, zegt Chen. „Ik ben zelf gaan rondkijken in Europa. Dat werkt altijd beter dan brochures en pr-praatjes.” Hij wil niet zeggen welk investeringsbedrag is gemoeid met de vestiging van het Europese hoofdkantoor in Amstelveen.

Vorig jaar werd door buitenlandse ondernemers voor bijna 1 miljard euro geïnvesteerd in 155 investeringsprojecten. In vergelijking met 2009 bleef het aantal investeringsprojecten in Nederland gelijk, maar daalde het totale investeringsbedrag met bijna 2,2 miljard euro (zie grafiek). Dit komt door een investering van 2 miljard euro in 2009 door het Duitse energiebedrijf RWE in een kolencentrale in de Eemshaven en een investering van 670 miljoen euro door Neset Oil uit Finland in een bio-dieselproject in Rotterdam.