Reactoren 3 en 4 nog altijd niet gekoeld bij Fukushima Dai’chi - straling nog te hoog voor technici

De Japanse autoriteiten maken zich grote zorgen over de staat van de bassins met splijtstof in de reactoren 3 en 4 van de Fukushima Dai’ichi (No. 1) kerncentrale bij Tokio. De technici van exploitant Tokyo Electric Power Co Ltd (TEPCO) zijn er vandaag nog niet in geslaagd om de splijtstofstaven in de bassins te koelen met water. Het hoge stralingsniveau zorgt ervoor dat werkers niet bij de reactoren kunnen komen. Buitenlandse regeringen raden hun burgers in Tokio aan om de stad te verlaten

Volgens de BBC waarschuwen experts dat als het stralingsniveau bij Fukushima te hoog wordt, de technici niet alleen niet meer bij reactor 4 kunnen komen, maar ook niet meer bij de andere reactoren die kampen met defecte koelsystemen. Het Japanse nucleaire agentschap laat echter weten dat de straling rond de kerncentrale juist afneemt, meldt Reuters.

Morgen vliegt secretaris-generaal Yukiya Amano van het Internationaal Atoomenergieagentschap naar Japan om de situatie bij Fukushima te evalueren en informatie in te winnen. Bij zijn terugkeer zal hij een vergadering houden met de 35 leden van het bestuur van het atoomagentschap over de situatie in Japan.

Op dit moment legt TEPCO de laatste hand aan een nieuwe elektriciteitskabel die de energietoevoer naar de centrale moet herstellen. Hierdoor moeten de elektrische koelpompen van de centrale weer gaan werken en de oververhitte kernreactoren koelen. Ook wordt er met speciale bluswagens geprobeerd water in de reactoren te krijgen.

Lees het liveverslag terug van de ontwikkelingen in Japan van de afgelopen dag.