Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

OM vindt dat het Wilders wel mag vervolgen in Amsterdam

Prosecutors Birgit van Roessel, left, and Paul Velleman, right, wait for the start of the trial against Dutch anti-Islam politician Geert Wilders, foreground, who facing charges of inciting hatred and discrimination against Muslims, in Amsterdam, Netherlands, Wednesday, March 16, 2011. (AP Photo/Marcel Antonisse, Pool)
Prosecutors Birgit van Roessel, left, and Paul Velleman, right, wait for the start of the trial against Dutch anti-Islam politician Geert Wilders, foreground, who facing charges of inciting hatred and discrimination against Muslims, in Amsterdam, Netherlands, Wednesday, March 16, 2011. (AP Photo/Marcel Antonisse, Pool) Aanklagers Birgit van Roessel en Paul Velleman (rechts). (Foto AP/Marcel Antonisse)

Het Openbaar Ministerie vindt dat het politicus Geert Wilders wel mag vervolgen. Ook moet die vervolging voor de rechtbank in Amsterdam plaatsvinden, waar het OM de zaak heeft aangebracht.

Dat betoogden officieren van justitie Birgit van Roessel en Paul Velleman vanmorgen in de rechtbank Amsterdam. Zij reageerden op het zogeheten preliminair verweer van advocaat Bram Moszkowicz gisteren. Die noemde een groot aantal redenen waarom de zaak tegen de PVV-leider niet zou mogen worden voortgezet.

Moszkowicz betoogde bijvoorbeeld dat zijn cliënt niet vervolgd moet worden voor de islamkritische film Fitna, omdat Wilders zelf niet in de film te zien of te horen is. Ook betoogde hij dat de film niet in Nederland is uitgebracht, maar via een website in Arizona.

NRC-redacteur Merel Thie volgt het proces:

“Het OM stelde vandaag dat Nederland wél als pleegplaats kan worden aangemerkt omdat de film zich op een Nederlands publiek richtte. Dat blijkt volgens het OM onder meer uit het Nederlandstalige commentaar en de Nederlandse ondertiteling van buitenlandse fragmenten. Ook vindt het OM dat de rechtbank in Amsterdam, en niet bijvoorbeeld Den Haag waar wilders officieel verblijft, de zaak mag beoordelen. Officier Van Roessel zei bijvoorbeeld dat klagers in het arrondissement Amsterdam geraakt zijn door zijn uitspraken.

Over de ongemakkelijke positie van het OM in het proces-Wilders zegt Merel Thie:

“Het OM vervolgt Wilders wegens haatzaaien, aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging. Het OM eiste echter eerder vrijspraak. Het vond en vindt dat de uitspraken van Wilders niet strafbaar zijn, maar werd door het hooggerechtshof in Amsterdam gedwongen Wilders’ uitspraken toch aan een rechter voor te leggen. Toen een fotograaf vanmorgen een foto probeerde te maken van officier Velleman, verstopte hij zich achter een dossiermap. De tegenstelling met Moszkowicz kan haast niet groter. Die geniet zichtbaar van de aandacht van de media, terwijl het OM zich letterlijk probeert te verbergen.”

Wilders wees het OM aan het einde van de korte zitting (een uur) op een fout in de tekst. Het OM had geschreven dat in Fitna een bladzijde uit de Koran werd gescheurd. Dat is niet zo, al wordt die suggestie wel gewekt door het geluid te laten horen van pagina’s die uit een telefoonboek worden gescheurd. Wilders: “Ik erger mij eraan als iets niet op feiten is gestoeld.” Het OM gaf Wilders gelijk, de tekst was niet correct.

Moszkowicz mocht vanmorgen reageren op de woorden van het OM, maar deed dat niet. “Ik persisteer bij wat ik heb gezegd en wens u veel wijsheid toe”, zei hij tegen de rechtbank.

Op woensdag 30 maart maakt rechtbankvoorzitter Van Oosten bekend of de rechtszaak tegen Wilders verder gaat. De vorige rechters (die in oktober werden vervangen na een wraking) verwierpen het preliminaire verweer van de verdediging.