Klant moet prostituee checken

Europa, Nederland, Utrecht, 22-01-2011 Foto: Evelyne Jacq. Het zandpad. De raamprostitutie in Utrecht vindt voornamelijk plaats langs de Vecht aan het Zandpad, ook bekend als de Rode Brug. De raamprostituees werken er in woonboten. De ramen zijn te zien vanuit de auto; het gebruik van de auto is hier populair onder prostitutieklanten.Er zijn 34 ˆ 40 boten met prostitutievergunning, met in totaal 143 ÔramenÕ (werkplekken]. Er is een HAP, Huiskamer Aanloop ProstitueesTippelzone. Alle prostitutie-exploitanten zijn verplicht continu toezicht te houden.
Europa, Nederland, Utrecht, 22-01-2011 Foto: Evelyne Jacq. Het zandpad. De raamprostitutie in Utrecht vindt voornamelijk plaats langs de Vecht aan het Zandpad, ook bekend als de Rode Brug. De raamprostituees werken er in woonboten. De ramen zijn te zien vanuit de auto; het gebruik van de auto is hier populair onder prostitutieklanten.Er zijn 34 ˆ 40 boten met prostitutievergunning, met in totaal 143 ÔramenÕ (werkplekken]. Er is een HAP, Huiskamer Aanloop ProstitueesTippelzone. Alle prostitutie-exploitanten zijn verplicht continu toezicht te houden. Evelyne Jacq

Klanten moeten voortaan zelf nagaan of de prostituee die zij bezoeken geregistreerd staat in het landelijke register van prostituees. Zij kunnen dit telefonisch of via internet controleren, aan de hand van het registratienummer van de prostituee. Benadert een klant een prostituee via een bordeel of escortbedrijf met vergunning, dan hoeft hij geen navraag te doen.

Dat bleek gisteravond tijdens een debat in de Tweede Kamer over de aanpak van misstanden in de seksbranche. Het bezoeken van prostituees die illegaal werken of jonger zijn dan 21 jaar, wordt strafbaar.

Aanvankelijk wilde minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) een ‘peespas’ invoeren, waarmee prostituees konden aantonen dat ze niet illegaal zijn. Onder druk van de Tweede Kamer liet hij dat idee onlangs varen. Maar het alternatief in de vorm van een telefoonnummer dat klanten moeten bellen voor ze een prostituee bezoeken, komt Opstelten ook op veel kritiek te staan. „Met alle respect, dit is niet naïef, dit is gewoon wereldvreemd”, zei Tofik Dibi (GroenLinks) gisteravond. Hoe moet het bijvoorbeeld met toeristen die Amsterdam bezoeken, vroeg het Kamerlid zich af. „De minister denkt dus werkelijk dat die eerst gaan bellen naar een of ander nummer – waar ze dat vandaan moeten halen, mag God weten – om te controleren of die prostituee aan een of andere eis voldoet?”

Aan André Rouvoet (ChristenUnie) gaf Opstelten toe dat een klant niet kan weten of een prostituee hem haar eigen registratienummer geeft. Hoe dat moet worden opgelost, kon de minister nog niet zeggen.