‘IAEA waarschuwde Japanse regering in 2008 over kerncentrales’

Het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft de Japanse regering in december 2008 gewaarschuwd dat verouderde veiligheidsmaatregelen van kerncentrales tot “serieuze problemen” zouden kunnen leiden. Dat blijkt uit een WikiLeaks-document waarover The Daily Telegraph vandaag publiceert.

De Japanse regering zou toen verbetering hebben beloofd. Een vertegenwoordiger van het IAEA zei destijds in een ontmoeting van de NSSG, een groep nucleaire experts van de G8-landen, dat “recente aardbevingen” een kracht hadden die “enkele kerncentrales” in Japan niet zouden kunnen weerstaan. Dat zou een “serieus probleem” zijn, dat in de beveiliging tegen schade door aardbeving leidend zou worden.

Volgens de niet bij naam genoemde IAEA-expert zijn de voorzorgsmaatregelen van het agentschap de afgelopen 35 jaar maar drie keer herzien. Wel zou er het agentschap daar “nu” (in 2008) opnieuw mee bezig zijn.

In een interview met nrc.nl zegt nucleair ingenieur Emilio Baglietto vandaag dat de nucleaire installatie Fukushima Dai’ichi was gebouwd op het weerstaan van een tsunami van vijf meter. “Wie met een beschuldigende vinger wil wijzen moet zich richten op de ingenieurs die niet in staat waren om zich een tsunami van tien meter hoogte voor te stellen.”