‘Aanval troepen Gaddafi op Misurata afgeslagen’

De aanval van Libische troepen op de stad Misurata, die in handen is van opstandelingen, is voorlopig afgeslagen. Dat meldt Reuters aan de hand van verklaringen van ooggetuigen. Militairen loyaal aan Moammar Gaddafi probeerden de stad binnen te trekken met tanks en bestookten Misurata met zware artillerie. Volgens artsen zijn er minstens acht doden gevallen bij de gevechten in de stad.

De opstandelingen zouden enkele tanks veroverd hebben bij de verdediging van Misurata. De stad ligt ongeveer tweehonderd kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli. Vanochtend rond zes uur Nederlandse tijd begonnen de troepen van Gaddafi de stad te bestoken met raketten en artillerievuur.

Journalisten is de toegang tot de stad ontzegd door de Libische autoriteiten, waardoor niet geverifieerd kan worden hoe zwaar de gevechten zijn geweest en hoeveel slachtoffers zijn gevallen.

‘Stammen overgelopen naar Gaddafi’
Volgens de Libische staatstelevisie hebben twee grote stammen in de stad Benghazi, in het door opstandelingen overgenomen oostelijke gebied van Libië, hun steun uitgeroepen aan Gaddafi. Benghazi is de op een na grootste stad van het land en is het grootste bolwerk van de opstandelingen.

Gaddafi hekelt internationale inmenging
Gaddafi haalde gisteravond uit naar de landen die een no-fly zone boven Libië willen instellen. In een kort optreden op de Libische staatstelevisie riep hij het volk op de wapens op te pakken en zich voor te bereiden op een invasie van het westen. Gaddafi liet weten geen boodschap te hebben aan de inmenging van onder andere Groot-Brittannië en Frankrijk in de situatie in Libië. Ook de Arabische Liga, waarvan Libië lid is maar op kreeg ervan langs: “Zij zijn geschiedenis, er bestaat niets zoals een Arabische Liga.”

Frankrijk vertrouwt erop dat er vanavond een overeenstemming komt binnen de VN-Veiligheidsraad over de conceptresolutie voor een no-fly zone over Libië, met steun van Arabische landen, meldt Reuters.