Historische toespraak keizer aan Japanse volk: geef niet op

Keizer Akihito sprak de bevolking vanuit Tokio toe via de nationale zender NHK. Foto AFP / NHK

Voor het eerst in de geschiedenis van Japan sprak een keizer tijdens een crisis in een televisietoespraak tot de bevolking. Keizer Akihito betuigde vandaag zijn medeleven met de slachtoffers van de aardbeving en tsunami van vrijdag. Ook riep hij de Japanners op niet op te geven. Het was voor het eerst dat Akihito in het openbaar op de ramp reageerde.

‘Ongekende proporties’
De 77-jarige Akihito sprak ook zijn ernstige bezorgdheid uit over de crisis bij de Fukushima Dai’ichi kerncentrale. Hij zei dat de gevolgen onvoorspelbaar zijn, maar te hopen dat de mensen die de crisis proberen te beteugelen ervoor kunnen zorgen “dat het niet erger wordt”. De crisis in het land dichtte hij “ongekende proporties” toe.

“Ik ben diep gekwetst door de verdrietig makende situatie in de getroffen gebieden. Het aantal doden en vermisten groeit nog elke dag en we kunnen niet voorspellen hoeveel slachtoffers er uiteindelijk zullen zijn. Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen in veilige staat worden gevonden.”

“Vanuit het diepst van mijn hart hoop ik dat het volk hand in hand zal gaan, en elkaar met compassie behandelt, om zo deze moeilijke tijden te boven te komen. Laat de hoop niet varen.”

Akihito dankte allen die betrokken zijn bij het reddingswerk en de hulpverlening, waaronder buitenlandse regeringen, en drong aan op een algehele krachtinspanning om te redden wie en wat er te redden valt. Alle tv-uitzendingen werden onderbroken voor Akihito’s eerste publieke optreden sinds de natuurramp vrijdag toesloeg.

Keizer dichter bij het volk
Akihito en keizerin Michiko spelen al lange tijd een troostende rol voor het Japanse volk. Zo bezochten zij in 1995 de overlevenden van de aardbeving in Kobe waarbij 6.400 mensen omkwamen. Het koppel wil ook nu de getroffen gebieden bezoeken, maar vindt dat eerst voorrang verleend moet worden aan reddingswerkers.

Sinds hij in 1989 de troon overnam van keizer Hirohito heeft Akihito geprobeerd de keizerlijke familie dichterbij het Japanse volk te brengen. Tegen de traditie in was hij de eerste keizer die een gewone burger trouwde. Ook is hij begaan met het leed dat is ontstaan in oorlogen die in naam van zijn vader zijn gevoerd.