Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ziekenhuizen in 2012 meer beloond naar prestatie

Ziekenhuizen worden vanaf volgend jaar meer beloond naar prestatie. Voor ongeveer zeventig procent van de behandelingen moet worden overgegaan naar een systeem van concurrentie op prestaties en prijs. Dat schreef minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer.

Nu wordt er nog bij 35 procent van de behandelingen over de prijs onderhandeld. De financiering van ziekenhuizen wordt drastisch veranderd, om te voorkomen dat de zorgpremies in de toekomst door het plafond gaan.

Huidig systeem
Ziekenhuizen krijgen nu een vergoeding voor bijvoorbeeld het aantal ligdagen van een patiënt, waardoor het kan lonen de patiënt langer op te nemen. Bij het nieuwe systeem met vrije prijsvorming krijgen ziekenhuizen één bedrag voor alle zorg die zij leveren aan een patiënt met een bepaalde aandoening.

Groter risico voor verzekeraar
De plannen brengen een groter risico voor de verzekeraar met zich mee. Nu is het nog zo dat als een zorgverzekeraar in een jaar veel meer kosten heeft gemaakt dan er aan premie binnenkomt, de andere zorgverzekeraars achteraf bijspringen. In de toekomst zal zo’n verzekeraar of failliet gaan of de premie flink moeten verhogen om de kosten te dekken. Dit systeem zal de zorgverzekeraars stimuleren om met de ziekenhuizen scherp te onderhandelen over prijs en kwaliteit. Voor de ziekenhuizen is dit een prikkel om de bureaucratie te lijf te gaan en om kwaliteit te leveren tegen een zo gunstig mogelijke prijs.

De minister onderhandelt nog met de ziekenhuizen en verzekeraars over het nieuwe systeem. Ze wacht echter niet op een deal, omdat anders de invoeringsdatum van 1 januari niet meer haalbaar is.