Saoedische soldaat doodgeschoten bij onlusten Bahrein

Caption: This screen grab taken from Bahrain TV shows troops arriving in Bahrain from Saudi Arabia on Monday, March 14, 2011. A Saudi-led military force crossed into Bahrain on Monday to prop up the monarchy against widening demonstrations, launching the first cross-border military operation to quell unrest since the Arab world's rebellions began in December. (AP Photo/Bahrain TV via APTN)
Caption: This screen grab taken from Bahrain TV shows troops arriving in Bahrain from Saudi Arabia on Monday, March 14, 2011. A Saudi-led military force crossed into Bahrain on Monday to prop up the monarchy against widening demonstrations, launching the first cross-border military operation to quell unrest since the Arab world's rebellions began in December. (AP Photo/Bahrain TV via APTN) Maandag arriveerden Saoedische militairen in Bahrein (Foto: AP / Bahrain TV via APTN)

Bij gevechten tussen veiligheidsdiensten en betogers in Bahrein zijn vermoedelijk twee doden en meer dan tweehonderd gewonden gevallen. Volgens AP bevindt zich onder de doden een Saoedische soldaat die door het hoofd is geschoten, maar dat wordt door de Bahreinse staatstelevisie weersproken.

Ook vandaag weer demonstreerden sjiiitische inwoners van het kleine oliestaatje tegen het regime van de heersende soennitische minderheid. Al een maand lang gaan zij de straat op om hervormingen te eisen.

De koning van Bahrein Hamad bin Isa Al Khalifa riep vandaag de noodtoestand af. De maatregel geldt voor drie maanden. Veiligheidstroepen nemen de leiding over om de onrust te beteugelen. Gisteren trok een Saoedische troepenmacht Bahrein binnen om het regime bij te staan.

De interventie van Saoedische troepen in Bahrein geeft volgens buitenlandredacteur Carolien Roelants de onrust een internationale dimensie. In NRC Handelsblad schrijft zij dat de komst van deze buitenlandse troepen bedoeld te maken heeft met de angst dat het sjiitische Iran zich in de situatie mengt:

“Niemand is vergeten dat Iran Bahrein als Iraanse provincie beschouwde tot de toenmalige sjah in 1971 zijn onafhankelijkheid erkende – de invloedrijke radicale Iraanse krant Kayhan herinnerde er zelf in 2007 nog eens aan. Iran wordt ook beschuldigd van geheime steun aan de Bahreinse sjiieten. Beide partijen ontkennen het, en er is geen hard bewijs van.”

Aan de overkant van de Golf heeft het sjiitische Iran de aankomst van militairen uit het conservatief-sunnitische Saoedi-Arabië al scherp veroordeeld.

De komst van de Saoedische troepen is officieel onderdeel van een bijstandsoperatie van de Samenwerkingsraad van de Golf (GCC). Zij moeten de olie- en andere belangrijke installaties bewaken en daarmee de Bahreinse ordediensten ontlasten, schrijft Roelants.

De grootste sjiitische oppositiepartij Wefaq veroordeelt de noodtoestand in het land en roept op tot een interventie van de internationale gemeenschap.

Groot-Brittannië is extreem bezorgd over de escalatie van de situatie en de afkondigen van de noodtoestand in Bahrein. Dat liet de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague weten aan het parlement. Hij riep alle partijen om het geweld te beteugelen.