Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Schadelijke straling vrijgekomen na explosie in reactor Fukushima

Vannacht heeft er brand gewoed in reactor 4 van de Fukushima kerncentrale. Ook is er een nieuwe explosie geweest in reactor 2. Hierbij is een hoeveelheid straling vrijgekomen die schadelijk kan zijn voor de gezondheid. In Tokio is verhoogde radioactiviteit in de lucht gemeten. Lees hier ons liveverslag.

Mensen die 20 tot 30 kilometer van de centrale wonen, moeten binnen blijven. Omwonenden dichterbij Fukushima 1 zijn al geëvacueerd. De Japanse regering heeft de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. In de reactoren 1, 2 en 3 zijn al eerder explosies geweest. Mogelijk is bij reactor 2 schade ontstaan aan een drukregelvat.

De brand die heeft gewoed in reactor 4 is inmiddels geblust, zo heeft het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie bekend gemaakt. De reactor was niet actief toen de aardbeving toesloeg afgelopen vrijdag, maar was stilgelegd voor onderhoud. Wel was er brandstof aanwezig dat nog steeds een hoge temperatuur heeft en moet worden gekoeld. Het koelstofniveau zou te laag zijn geweest.

Een 1-jarige jongen wordt opnieuw gecontroleerd op blootstelling aan straling na te zijn ontsmet in Nihonmatsu, Fukushima. Foto AP / Asahi ShimbunEen 1-jarige jongen wordt opnieuw gecontroleerd op blootstelling aan straling na te zijn ontsmet in Nihonmatsu, Fukushima. Foto AP / Asahi Shimbun

Verhoogde radioactiviteit in Tokio
In Tokio is vandaag verhoogde radioactiviteit in de buitenlucht gemeten. Volgens het gemeentebestuur is het niveau nog niet schadelijk voor de volksgezondheid.

Vanochtend is in Tokio tussen 10 en 11 uur plaatselijke tijd een stralingsdosis van 0,809 microsievert (de standaardrekeneenheid voor radioactiviteit) gemeten: dat is twintig keer hoger dan gisteren. Dat vertelt een gemeentefunctionaris. Door natuurlijke achtergrondstraling wordt een mens per jaar geregeld blootgesteld aan 2000 microsievert.

In Saitama, vlakbij Tokio is het stralingsniveau veertig keer hoger dan normaal. Meteorologen zeggen dat de wind boven de kerncentrale richting Tokio waait, maar verwachten dat die morgen zal draaien.

Inwoners en toeristen verlaten Tokio
De onrust onder inwoners in Tokio groeit ondertussen. Hoewel er nog geen gevaar is voor de volksgezondheid, beginnen inwoners de stad te verlaten. Ook toeristen pakken hun boel bij elkaar. Internationale bedrijven sluiten hun deuren en verplaatsen hun activiteiten naar het buitenland. Daarnaast is Japan massaal aan het hamsteren geslagen, wat heeft gezorgd voor lege schappen in de supermarkten.

Problemen centrale
In drie reactoren wordt nu zeewater gepompt om een meltdown te voorkomen. Dat verloopt vooralsnog goed. Premier Kan roept op kalm te blijven.

Dodental
Het dodental van de ramp in Japan is inmiddels opgelopen tot 2400, maar het hoofd van politie van Myagi vreest dat alleen al in zijn prefectuur meer dan tienduizend mensen zijn omgekomen.

Volg ons liveblog voor de laatste ontwikkelingen