Opnieuw brand bij kerncentrale Fukushima - Japan vraagt EU om hulp

Nabij Tokio hebben zich vanaf half drie Nederlandse tijd nieuwe aardbevingen voorgedaan. De aardbevingen komen bovenop de problemen met de koeling van de kernreactor in Fukushima. Iets voor 23uur ontstond er een nieuwe brand in reactor vier van de Fukushima Dai’ichi kerncentrale. nrc.nl deed verslag van de gebeurtenissen in een liveblog.

Update 1:22 Het is onbekend of de brand in reactor vier nog woedt en welke hoeveelheden radioactief materiaal is vrijgekomen. De Nikkei opende vanochtend in Japan met zes procent in de plus, meldt de BBC.

Hier is een livestream te vinden van een geigerteller in Tokio. We sluiten nu het liveblog, morgenochtend kunt u vanaf zeven uur weer terecht bij nrc.nl voor verslaggeving over de situatie in Japan.

Update 00:40
TEPCO overweegt boorzuur te storten vanuit een helikopter op reactor 4, meldt Reuters in een éénregelig bericht. Boorzuur absorbeert neutronen.

Update 00:14
Er zijn geen vlammen meer te zien in reactor 4 van Fukushima Dai’ichi, meldt NHK. Straling is te hoog om dichtbij te komen.

Update 00:11
Het is vannacht flink wat kouder geworden in Japan. In het noordelijke deel van het getroffen gebied lag vanmorgen (16 maart) verse sneeuw. Voor de honderdduizenden daklozen wordt het leven zwaarder. Zo is er al een gebrek aan olie voor oliekachels (nog veel gebruikt in Japan).

Update 00:07
De nieuwe brand in reactor vier heeft volgens TEPCO kunnen oplaaien omdat het vuur gisteren nooit goed is gedoofd, meldt AP.

Inmiddels is het 16 maart geworden.

Update 23:55
TEPCO zou overwegen om het water in het brandstofbassin aan te vullen door vanaf een brandweerwagen water door een gat in de muur van het gebouw te spuiten, meldt NHK. Een eerder plan om water te storten vanuit een brandweerhelikopter is afgeblazen omdat het gat in het dak - net als het gat in de muur ontstaan door de eerdere explosie - zich niet boven het bassin bevindt.

Update 23:51
Specialist van NHK vermoedt dat er wederom een explosie van waterstof heeft plaats gehad in reactor vier, als oorzaak van het vuur. Waterstof ontstaat bij oververhitting van brandstof. Straling ter plekke is te hoog om dichtbij te komen.

Update 23:43
TEPCO meldt dat noch het bassin met brandstofstaven, noch de veiligheidsbehuizing van de reactor in brand staan.

Update 23:28 Kyodo meldt dat de brand bij de reactor vermoedelijk op dezelfde plek is ontstaan waar vanochtend al een explosie plaatsvond

Update 23:24 NHK meldt dat de brand niet te bereiken is vanwege de grote hoeveelheid straling die de reactor uitzendt.

Update 23:19 Volgens BBC-correspondent Matt Frei warmen de splijtstofstaven in reactoren vijf en zes nu ook op.

Update 23:16 Volgens TEPCO heeft er geen explosie plaatsgevonden bij de reactor, meldt Reuters.

Update 23:15 TEPCO bevestigt de brand bij reactor vier, meldt de BBC.

Update 23:14 Al Jazeera-correspondent Steve Chao over de brand in reactor vier: “opnieuw brand uitgebroken bij de reactor die verantwoordelijk was voor de meeste straling die gemeten wordt rondom de centrale. De autoriteiten adviseren inwoners binnen een straal van 30 kilometer om binnen te blijven.”

Update 23:10 Situatie bij Fukushima onduidelijk. Niet bekend of er bij de brand radioactief materiaal vrijkomt. De informatie is zeer beperkt op dit moment.

Update 23:03 Onbevestigde bronnen melden dat iedereen bij de kerncentrale in Fukushima bij de bluswerkzaamheden. Het is nog onduidelijk of er een explosie heeft plaatsgevonden.

Update 23:00 TEPCO meldt dat ze bezig zijn met bluswerkzaamheden in het gebouw waar de brandende kernreactor zich bevindt.

Update 22:59 Er worden sinds vrijdag twee werknemers vermist bij de kerncentrale van Fukushima. Eerder werd gedacht dat zij pas zoek waren na de explosie eerder vandaag, meldt AFP.

Update 22:57 Dit is de tweede keer dat er brand is in reactor vier. Dit is de reactor waar al eerder problemen mee waren met de blootliggende staven in het bassin voor gebruikte brandstof.

Update 22:55 AP meldt dat de vlammen uit de reactor komen.

Update 22:55 Ook het AFP meldt dat er brand is uitgebroken bij de reactor.

Update 22:54 De brand zou vermoedelijk het gevolg zijn van een explosie veroorzaakt door waterstof, meldt een analist op NHK.

Update 22:50 De brand bij reactor vier zou om 5:45 plaatselijke tijd zijn uitgebroken.

Update 22:48 Reuters meldt er brand is uitgebroken bij reactor vier van de Fukushima Daiichi kernreactor. Het perbureau bsaeert zich op televisiezender NHK.

Update 22:41 De National Post heeft een handige infographic gemaakt over de gevolgen van blootstelling aan verschillende hoeveelheden straling. Hierbij staat ook aangegeven welke hoeveelheden bij de Fukushima kerncentrale zijn gemeten.

Update 22:34 Tokyo Electric Power Co (Tepco) heeft zojuist aangekondigd dat het het plan laat vallen om helikopters te gebruiken om de blootliggende splijtstofstaven van de vierde reactor van de Fukushima Dai’ichi te voorzien van koelwater. Andere mogelijkheden om water aan te voeren worden overwogen, zoals brandweerwagens.

Update 22:30 NRC-redacteur Hans van der Lugt interviewde nucleair ingenieur Emilio Baglietto over de situatie bij Fukushima Dai’ichi. Baglietto, op dit moment in Tokio, ziet geen gevaar in de Japanse hoofdstad: “Er is geen risico in Tokio, ook al zou ik iedereen buiten Japan aanraden voorlopig even te wachten tot dit voorbij is alvorens naar Tokio af te reizen”. Baglietto haalde zijn PhD aan het Tokyo Instute of Technology en werkt nu in de VS voor een toeleverancier van de nucleaire industrie.

Update 22:24 President Obama verdedigde het gebruik van kerncentrales in Amerika als belangrijke nationale energievoorziening. In een interview laat hij weten dat de centrales in het land al onderzocht worden of zij bestand zijn tegen aardbevingen, meldt AP.

22:19 Volgens een onbevestigd gerucht op Twitter zijn er nu ook problemen met waterniveau in reactor vijf van de Fukushima Dai’ichi kerncentrale

Deze video van CNN laat de verwoestende kracht zien van de tsunami die vrijdag de noordoostelijke kust van Japan trof:

Update 21:56 Het officiële dodental als gevolg van de aardbeving en tsunami in Japan ligt nog steeds op 3.373. Er worden nog ongeveer zevenduizend mensen vermist. Ruim 450.000 mensen worden tijdelijk opgevangen.

Update 21:48 Het Amerikaanse Institute for Science and International Security (ISIS) schat de situatie bij Fukushima in als een niveau zes op de internationale schaal voor nucleaire incidenten, meldt de BBC. Tsjernobyl wordt geschaald op niveau zeven. Als gevolg van de explosies en de branden bij de kernreactor zijn gevaarlijke hoeveelheden straling vrijgekomen. ISIS voorziet een mogelijke opschaling van de gevaarlijke situatie in Japan naar het niveau van Tsernobyl.

Update 21:33 Hoofd van het IAEA Yukiya Amano wil meer informatie krijgen over de ontwikkelingen bij de Fukushima Dai’ichi kernreactor van de Japanse autoriteiten. Hij liet tijdens een persconferentie in Wenen weten dat zijn organisatie niet over alle informatie beschikt en dus beperkt is in haar mogelijkheden hulp te bieden. Amano gelooft nog steeds dat de situatie in Japan niet te vergelijken is met de ramp in Tsjernobyl, maar erkent dat het moeilijk is om de toekomst te voorspellen.

Update 21:21 De kosten van de heropbouw van de verwoeste gebieden gaan vermoedelijk ruim 130 miljard euro kosten. Dat is drie procent van het bruto binnenlands product. Deze schatting van de kosten door de Zwitserse financiële dienstverlener Credit Suisse is meer dan de helft groter dan de kosten van de heropbouw na de aardbeving in Kobe van 1995. Sommige financiële instanties schatten de kosten op een biljoen, meldt Reuters.

Update 20:52 Al Jazeera heeft een interactieve kaart gemaakt waarin de verschillende aardbevingen in Japan gelinkt zijn aan beeldmateriaal op Youtube en online fotoarchief Flickr.

Update 20:47 Iets na achten vond er opnieuw een krachtige aardbeving van 5.3 plaats aan de Japanse oostkust bij Honshu, meldt het seismologische centrum US Geological Survey.

Update 20:38 Japanse technici overwegen de panelen die om de reactoren 5 en 6 zitten van de Fukushima Dai’ichi kerncentrale te verwijderen om ervoor te zorgen dat er zich daar geen waterstof ophoopt, meldt Reuters. Volgens het IAEA was de accumulatie van het waterstof bij de andere reactoren de oorzaak van de explosies die hebben plaatsgevonden.

Update 20:25 Japan heeft alsnog de EU om hulp gevraagd. Het land wil graag ondersteuning bij hulpverlening aan slachtoffers. Gisteren zei Japan nog geen hulp van de EU nodig te hebben.

Update 20:32 Autofabrikanten Subaru en Toyota zetten de productie in Amerika tijdelijk stil om te onderzoeken of er voldoende onderdelen kunnen worden aangevoerd uit het zwaar getroffen Japan, meldt AP. Bij de Subaru-fabriek in LaFayette werken zo’n 3.500 arbeiders. Nissan en Honda gaan door met hun productie in Amerika.

Update 20:22 BBC-correspondent Chris Hogg in Tokio meldt dat de autoriteiten zich nog steeds zorgen maken over de situatie bij reactor vier van de Fukushima Dai’ichi installatie. Het waterniveau is nog steeds te laag, wat betekent dat de splijtstofstaven nog altijd gedeeltelijk bloot liggen.

Update 20:05 Hoe kan je erachter komen dat je aan teveel straling bent blootgesteld? Brian Palmer legt het uit in een artikel op Slate.

Hier is het persbericht van TEPCO te lezen over de explosie vannacht bij reactor vier van de Fukushima No1 reactor.

Update 19:53 De zoektocht naar vermiste inwoners in de getroffen gebieden in Japan gaat door. Al Jazeera maakte een reportage over de overlevenden in de verwoeste stad Rikuzentakata:

Update 19:48 Het Witte Huis adviseert Amerikanen in Tokio voorlopig niet de stad te verlaten. De Amerikaanse minister van Energie Steven Chu benadrukte vandaag dat de ontwikkelingen in Japan alleen maar zullen helpen om Amerikaanse kerncentrales veiliger te maken. Zijn ministerie heeft 34 mensen en bijna achtduizend kilo aan materiaal gestuurd om de situatie bij de getroffen Japanse kerncentrales in kaart te brengen.

Update 19.35 TEPCO meldt dat het moeilijkheden ondervindt met het injecteren van water in het gebruikte brandstofbad van reactor nummer 4 van de Fukushima Dai’ichi installatie. Het energiebedrijf wil dat nu doen per helikopter, maar overweegt nu andere mogelijkheden.

Update 19:31 Buitenlandse bedrijven maken plannen om op grote schaal personeel te evacueren uit Tokio en andere delen in het noordoosten van Japan vanwege de nucleaire crisis bij de kerncentrales in deze delen van het land, meldt Reuters.

Update 19:27 AP meldt dat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, zich houdt aan het financiële programma waarin het zeshonderd miljard dollar leende van Japan om de Amerikaanse economie te stimuleren. De Fed laat weten niet bang te zijn voor inflatie door de economische gevolgen van de aardbeving en daaropvolgende nucleaire crisis in Japan.

Update 19:19 Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy heeft Japan laten weten dat Europa klaar staat om Japan te helpen als zij daar om vragen, meldt de BBC. Van Rompuy: “Een aardbeving die krachtig genoeg is om de as van de aarde te beïnvloeden, een tsunamien een nucleaire crisis. Afzonderlijk zijn het al tragedies. Duizenden mensen hebben de dood gevonden en daardoor is deze tragedie verandert in een catastrofe.”

Update 19:11 Ruimtevaartorganisatie heeft berekend dat door de zware aardbeving van vrijdag de dagen 1.8 microseconde korter zijn geworden. Ook heeft de beving de as van de aarde zeventien centimeter verschoven.

Update 19:03 Rond 18.40 Nederlandse vond er een aardbeving plaats met een kracht van 4.6 voor de oostelijk kust van Japan, meldt seismologisch instituut US Geological Survey.

Update 18:53 KLM laat een vlucht die vandaag naar Tokyo zou gaan, naar Osaka vliegen. De luchtvaartmaatschappij heeft dat besloten vanwege het aangescherpte reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, meldt Novum. Eerder vandaag werd bekend dat de vlucht een tussenstop zou maken in Osaka om daar van bemanning te wisselen.

Update 18:49 De BBC meldt dat zo’n vijfhonderd Europese centra die beenmergtransplantaties uitvoeren, klaarstaan om Japanse stralingsslachtoffers bij te behandelen.

Update 18:46
Het RIVM laat aan Novum weten dat Nederland zich geen zorgen hoeft te maken als de situatie rondom de kerncentrale in het Japanse Fukushima uit de hand loopt. Door de grote afstand en de windrichting zal een kernramp in Japan voor West-Europa geen onmiddellijke gevolgen hebben.

Hoogleraar stralingshygiëne Jean Savelkoul verwacht dat er op korte termijn weinig mensen in Japan zullen kampen met ernstige klachten door eventuele radioactieve besmetting. Beelden NOS:

Update 18:38
Vliegtuigmaatschappij Air France leidt haar vluchten naar Tokio om naar de steden Nagoya en Osaka in verband met de kans op blootstelling van passagiers en personeel aan radioactieve straling. Lufthansa wisselt haar personeel in het Zuid-Koreaanse Seoul om, om ervoor te zorgen dat zij niet hoeven te overnachten in Japan, meldt Bloomberg.

Update 18:32 Hoofd van het IAEA Yukiya Amano waarschuwt dat de de kosten voor het tegengaan van klimaatverandering hoger zullen worden als de publieke opinie zich keert tegen kernenergie, meldt Reuters. “Ik denk dat het moeilijk, dan wel onmogelijk, wordt om klimaatverandering tegen te gaan als we kernenergie helemaal afschrijven.”

Update 18:25 Financieel analist Abhas Jha van de Wereldbank sprak met de BBC en voorspelt dat de opbouwwerkzaamheden in Japan wel eens een vijf jaar kunnen duren, net zoals na de aardbeving in Kobe in 1995.

Update 18:15 Het Amerikaanse leger heeft haar personeel in de buurt van de reactor van Fukushima opgeroepen om zoveel mogelijk binnen te blijven en de airconditioning uit te houden.

Update 18:03 De Wereldomroep heeft een lijst met mogelijkheden gemaakt voor Nederlanders die Japan proberen te verlaten.

Update 17:44 Het IAEA zegt dat er een mogelijkheid is van beperkte schade aan kernreactor nummer 2 van de Fukushima installatie is. Directeur Yukiya Amano zei dat de schade mogelijk ‘minder dan vijf procent’ is. Hij maakt zich zorgen om de ontwikkelingen in Japan, maar zegt dat de situatie niet te vergelijken is met die van 1986 in Tsjernobyl.

Update 17:38 Een kaart van de getroffen installatie van Fukushima Dai’ichi met reactoren 1 tot en met 4.

Update 17:32 Japan gaat water in het gebruikte brandstofbad van reactor nummer 4 van de Fukushima Dai’ichi installatie injecteren. Het water in het bad, waar gebruikte splijtstaven in worden afgekoeld, is aan het koken. Het gevaar bestaat dat het water verdampt waardoor de staven, oververhit, blootgesteld worden aan de lucht en het materiaal eruit vrijkomt. Het geinjecteerde water moet de staven koel houden.

Update 17:18 De BBC meldt dat het in Yamagata, een door de aardbeving getroffen stad, is gaan sneeuwen. Dat betekent slecht nieuws voor reddingswerkers die afgelegen gebieden in de regio proberen te bereiken.

Update 17:16 De Europese Unie heeft naar aanleiding van de gebeurtenissen in Japan besloten op alle 143 kernreactoren in de unie een stresstest uit te voeren. Eurocommissaris Günther Oettinger (Energie) maakte dat vanmiddag bekend na een bijeenkomst met energieministers en nucleaire instituten.

Update 17:10 De Grote Prijs van Japan (motorracen) is uitgesteld tot 2 oktober door organisator MotoGP. De race zou op 24 april plaatsvinden op het Motegi circuit, 120 kilometer ten noorden van Tokio.

Update 17:05 Amerikaanse wetenschappers vrezen dat de radioactieve pluim uit de beschadigde reactor van Fukushima ook Tokio kan bereiken. De wetenschappers zijn ‘zeer bezorgd’ dat het personeel dat nu de schade probeert te beperken niet lang door kan gaan met die werkzaamheden vanwege de toenemende risico’s.

Update 16:57 Volgens de Japanse autoriteiten kan de nucleaire reactor van Hamaoka, vlakbij een van de laatste bevingen van vandaag, veilig blijven functioneren.

Update 16:48 Indrukwekkende beelden van Russia Today uit de Japanse stad Ofunato.

Update 16:41 De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner heeft zijn hulp aangeboden aan zijn Japanse collega en de Japanse centrale bank.

Update 16:25 Bekijk een slideshow met beelden van voor en na de tsunami.

Update 16:23 Een Amerikaanse kernfysicus zegt tegen persbureau AP dat alle tekenen erop wijzen dat het belangrijkste insluitingsvat van reactor nummer 2 van Fukushima Dai’ichi doorbroken is.

Update 16:18 Een woordvoerder van het Japans meteorologisch instituut zegt niet zeker te weten of de schokken van vandaag te maken hebben met de grote beving van 9.0 op de schaal van Richter van vorige week vrijdag. Volgens hem liggen de epicentra erg ver van elkaar verwijderd om een directe link te hebben.

Update 16:10 Nu op nrc.nl een overzicht van de reactoren van de kerncentrale Fukushima Dai’ichi.

Update 15:49 In Shizuoka, waar de laatste zware nabeving plaatsvond, zitten op het moment zeker 20.000 mensen zonder stroom.

Update 15.48 De Amerikaanse marine laat haar schepen posities innemen aan de westelijke kust van Japan vanwege de gevaren van de radioactieve straling die met de wind meegevoerd kan worden, meldt Reuters.

Update 15.45 Het IAEA zegt dat er een no-fly zone van kracht is boven de Fukushima No.1 kernreactor met een omtrek van 30 kilometer.

Update 15.43 TEPCO wil vanuit een helikopter water sproeien over reactor 4 van kerncentrale Fukushima Dai’ichi. Bekend gemaakt op persconferentie vanavond (lokale tijd), meldt redacteur Hans van der Lugt. In reactor 4 ligt gebruikte brandstof in een koelbad waarmee problemen zijn.

Update 15.42 Het IAEA blijft bezorgd over de situatie bij de Fukushima No.1 kernreactoren. Hier blijven technici zeewater in de insluitingsvaten van units 1, 2 en 3 pompen. Het agentschap benadrukt dat de primaire insluitingsvaten nog intact zijn na de explosies, maar dat bij Fukushima No2. de integriteit wel aangetast is.

Update 15.39 Het IAEA meldt dat alle units bij de kerncentrale van Fukushima No.2, Onagawa en Tokai stabiel zijn.

Update 15.31 Om 15.22 werd weer een zware aardbeving (6,0 op Richter) gemeten in Shizuoka, nabij Tokio. In supermarkten vallen de flessen wijn uit de schappen.

Update 15.31 Reuters meldt dat steeds meer Amerikaanse militairen die helpen bij reddingswerkzaamheden positief getest worden op radioactiviteit.

Update 15:22 De Nederlander Wouter Kloos twittert vanuit Osaka:

Update 15:11 Het epicentrum op de kaart:


View Larger Map

Update 15:10 De locatie van de kernreactor in Shizuoka staat hier op Google Maps aangegeven.

Update 15:07 Afstanden vanaf het epicentrum van de laatste beving: 40 kilometer van Shizuoka, 115 kilometer van Tokio.

Update 15:02 Volgens NHK (Japanse televisie) is er in Shizuoka, waar de beving vlakbij plaatsvond, ook een nucleaire faciliteit. Daar zou echter geen alarm geslagen zijn.

Update 14:59 De United States Geological Survey heeft de aardbeving inmiddels ook geregistreerd.

Update 14:59 De aardbeving heeft naar verluidt 10 seconden geduurd.

Update 14:55 Het Amerikaanse leger heeft lage radioactieve straling waargenomen op de marinebasis in Yokosuka aan de monding van de baai van Tokio.

Update 14:53 De gebouwen in Tokio zwaaiden, aldus de Japanse zender NHK. Gebouwen in Tokio zijn zo gebouwd dat ze meebewegen bij een aardbeving.

Update 14:51 Er zijn nog geen meldingen van schade.

Update 14:48 Het epicentrum van de beving is vlakbij Fujisan, de beroemde slapende vulkaan. Tokio ligt in de baai in het rechterdeel van de kaart die je hieronder ziet.

Update 14:43 De nieuwslezer op de Japanse zender NHK is erg nerveus, meldt oud-Japancorrespondent Hans van der Lugt.

Update 14:42 NHK meldt dat er geen gevaar voor een tsunami is.

Update 14:40 Het eerste screenshot van de Japanse televisie. Wat je ziet is een kaart met het epicentrum (kruis), tijdstip: 22.28 lokaal, M 6,0 = schaal van richter, andere cijfers op kaart zijn ‘voelkracht’ op Japanse schaal op verschillende locaties.

Update 14:39 De nieuwe aardschokken zijn straks hier te zien.

Update 14:34 Er heeft zich een NIEUWE AARDBEVING voorgedaan in Tokio, meldt de Japanse zender NHK zojuist.

Update 14:22 Een kaart met informatie over stralingsniveaus:

Update 14:20 Russia Today meldt zojuist dat het onmogelijk is gebleken om water in het afkoelbad van reactor 4 te pompen.

Update 14:12 De autoriteiten blijven overigens het officiële dodental met enige regelmaat naar boven bijstellen. Het meest recente officiële dodental is 3.373.

Update 14:09 China bereidt een massa-evacuatie voor van Chinese burgers uit Noordoost-Japan.

Update 14:04 De AEX heeft het laagste punt van 2011 bereikt, nu de beurs inmiddels ruim 3 procent (11 punten) is gezakt. Het aandeel Air France-KLM is is de grootste daler op de AEX en staat ruimt 6 procent. Uitleg vind je hier.

Update 14:00 In het vrijdag door een aardbeving en tsunami getroffen Japanse kustgebied zijn nu officieel 3.300 doden geteld. Er worden veel lijken aangespoeld aangetroffen langs de kustlijn van de prefectuur Miyagi. Reddingswerkers zijn nog altijd bezig slachtoffers te bergen. Dit heeft de politie bekendgemaakt.

Update 13:58 De Amerikaanse luchtvaartorganisatie FAA heeft voorbereidingen getroffen om alle vluchten die over Japan komen om te leiden.

Update 13:43 De BBC heeft een inventarisatie gemaakt van de effecten die de ramp heeft op kernenergie wereldwijd.

Update 13:25 Volgens het internationaal atoomagentschap is het niveau van radioactieve straling scherp gedaald rond de installatie in Fukushima. Dit meldt Reuters.

Update 13:16 Het Japanse Nationale Instituut voor Radiologische Wetenschap heeft een document verspreid waarin staat wat te doen bij angst voor besmetting met radioactieve straling. Hier is de vertaling te lezen in een pdf.

Update 13:01 Nu op nrc.nl een fotoserie van de hereniging van overlevenden van de ramp in Japan.

Update 12:58 De Verenigde Staten brengen hun fregatten dichter naar de Japanse kust om te helpen met reddingswerk. De schepen waren van de kust weggevaren vanwege het stralingsgevaar, maar volgens het Amerikaanse leger is het weer nu gunstiger.

Update 12:51 Er blijven nieuwe beelden opduiken van de tsunami van vrijdag. Hier beelden die Al Jazeera vond:

Update 12:41 Het reisadvies voor Japan is aangescherpt. Sinds vandaag worden alle niet-essentiële reizen naar het land ontraden, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder ging het alleen nog om bepaalde delen van het land. Naar Tokio en de gebieden ten noorden en noordoosten daarvan worden alle reizen ontraden. Het ministerie adviseert Nederlanders deze gebieden te verlaten.

Update 12.36 In Tokio is paniek uitgebroken onder de bevolking. Veel Japanners proberen de stad te verlaten uit angst voor de vrijgekomen nucleaire straling. De supermarkten worden leeggekocht en op de vliegvelden is het enorm druk door mensen die het land uitwillen.

Update 12:23 Alertnet, een onderdeel van Reuters, legt uit hoeveel straling precies gevaarlijk is voor mensen.

Update 12:20 Voor de Australische Ashley Russell kwam er goed nieuws uit Japan. Hij dacht dankzij een website van Google, die vermisten in Japan bijhoudt, dat zijn dochter dood was. De website schreef dat zijn dochter, Alice Byron, in een ziekenhuis in Ofunato was overleden. Niets bleek gelukkig minder waar. De site gaf naam en telefoonnummer van het ziekenhuis, maar publiceerde er een nep-naam van een dokter bij. Russell voelt zich slachtoffer van een hoax. “Volgens haar werkgever zijn meer mensen slachtoffer geworden van deze hoax.” Persbureau AP wist Byron op te sporen. Ze bleek volledig in orde.

Update 12:15 De centrale bank van Japan pompt dinsdag $245 miljard (meer dan 175 miljard euro) in de financiële markten, in een poging om zo de kalmte te bewaren.
Hiermee wil het land ervoor zorgen dat banken voldoende liquide zijn om te voldoen aan een stijgende vraag naar kapitaal van bedrijven en huishoudens.

Update 12:12 Het officiële dodental van de aardbeving en de tsunami in Japan is volgens de autoriteiten gestegen naar 2.734. CNN schrijft dat nog zeker 3.743 mensen vermist worden en 1.897 gewond zijn geraakt.

Update 12:07 KLM maakt bij vluchten van Tokio naar Amsterdam een tussenstop in Osaka, om daar van bemanning te wisselen, in plaats van in Tokio. De luchtvaartmaatschappij wil risico’s vermijden, meldt een woordvoerder aan Novum. De heenvluchten vanuit Amsterdam naar Tokio blijven non-stop vliegen.

Update 12:01 Hier is live een stralingsmeter in Tokio te volgen. De piek van gisteren is hier in een grafiek weergegeven.

Update 11:48 De Russische premier Vladimir Poetin wil dat alle Russische nucleaire faciliteiten worden gecontroleerd, schrijft Reuters. Ook moet Rusland de plannen om meer kernenergie te produceren heroverwegen. Volgens Russische experts zal een nucleaire explosie in Japan nooit plaatsvinden, ook niet onder de ergste omstandigheden. De risico’s voor het verre oosten van Rusland zijn klein.

Update 11:35 De Japanse premier Naoto Kan heeft furieus uitgehaald naar het Japanse energiebedrijf, omdat het zo lang deed (een uur) over het informeren van de premier over een explosie in een reactor. “What the hell is going on?” zou hij gezegd hebben volgens Reuters.

Update 11:30 CNN meldt dat de staven in het afkoelbad van reactor 4 wellicht verbrand zijn, waarbij straling is vrijgekomen.

Update 11:20 De Japanse autoriteiten bevestigen dat het water in het afkoelbad van reactor 4 inderdaad kookt. Als het water is verdampt zijn de gebruikte staven niet meer beschermd.

Update 11:12 Het weeragentschap van de VN meldt dat radioactief materiaal door de wind over de oceaan wordt gevoerd, zonder direct gevaar voor Japan of de rest van de regio.

Update 11:10 Het vrijgekomen radioactief materiaal kan voedsel en water in Japan voor een lange periode vervuilen, waardoor vooral kinderen en nog ongeboren babies een grotere kans op kanker krijgen, schrijft Reuters.

Update 11:04 Een nieuwsartikel over het bad voor gebruikte brandstof in reactor 4 dat aan het koken is staat op nrc.nl.

Update 10:41: Een bad waarin gebruikte brandstof wordt bewaard in reactor 4 is naar alle waarschijnlijkheid gaan koken, meldt Reuters. Volgens wetenschapsredacteur Karel Knip kan dit erg gevaarlijk zijn:

“De splijtstaven in de reactor zelf zijn goed beschermd door een paar lagen staal en beton, maar het bad waar de gebruikte staven in bewaard worden zijn dat niet. Als het water kookt en verdampt kan het materiaal uit de gebruikte staven makkelijk ontsnappen.”

Update 10:39: Het Japanse Atoomgenootschap meldt aan Reuters dat er na een explosie twee gaten van 8 vierkante meter in een muur van het buitenste gebouw rond reactor nummer 4 zitten.

Update 10:38: Ondanks de ramp in Japan voorziet Nintendo geen problemen met de lancering van de Nintendo 3DS in Europa. Dat heeft een woordvoerster van de Japanse gamegigant aangegeven. De Nintendo 3DS moet gewoon vanaf 25 maart in Nederlandse winkels liggen.

Update 10:35: De paniek op de beurzen houdt aan. De AEX staat op dit moment bijna 8 punten in de min (2,5 procent). De Japanse beurs zakte vandaag ruim 10 procent.

Update 10:32: De NOS meldt na raadpleging van deskundigen dat de gevaren door de vrijgekomen straling voor Europa vooralsnog klein zijn.

Update 10:28:

Demonstranten protesteren tegen kernenergie in Manilla. Foto AFPDemonstranten protesteren tegen kernenergie in Manilla. Foto AFP

Update 10:23: De ministers van buitenlandse zaken van de G8 komen vandaag bijeen in Parijs om te overleggen over Japan (en Libië). Minister Clinton van de VS en minister Takeaki Matsumoto van Japan zijn al aangekomen.

Update 10:18: Zeker 140.000 mensen in de nabije omgeving van Fukushima zit in het eigen huis opgesloten, meldt Reuters.

Update 10:11: Voor het eerst kampen ook reactor 5 en 6 van Fukushima met verhoogde temperaturen, meldt de NOS.

Update 10:08: Het Russische leger is in verhoogde staat van paraatheid gebracht om de bevolking tijdig te kunnen evacueren, meldt Reuters.

Update 10:06: De Duitse krant Der Spiegel heeft een kaartje waarop de verspreiding van de radioactieve straling tot nu toe (voor het draaien van de wind) te zien is:

Update 09:58: Reddingswerkers hebben een vrouw van 70 levend uit het puin gehaald.

Update 09:56: De verslaggevers van NOS en RTL verlaten Japan om de gevaarlijke straling te ontlopen. Ook verslaggevers uit andere landen verlaten Japan.

Update 09:51: De wind draait landinwaarts, melden meteorologen. Dat betekent dat de straling die vrijkomt veel mensen bereikt.

Update 09:48: Bij reactor 4 in Fukushima is het waterniveau aan het zakken, meldt Kyodo.

Update 09:43: De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt via Reuters dat Japan nog geen verzoek om hulp heeft ingediend. De stralingsexperts van de WHO staan wel klaar om te vertrekken, aldus een woordvoerder van de organisatie.