Kort nieuws Wetenschap

Vooroordelen krimpen door hersenstimulatie

Rotterdam. Mensen hebben minder onbewuste vooroordelen als een bepaald hersengebied wordt stilgelegd met transcraniële magnetische stimulatie (TMS). Dat blijkt uit een studie die Australische psychologen hebben gepubliceerd in het maartnummer van Neuropsychology. Veertig studenten kregen woorden voorgelegd waarvan ze in rap tempo moesten beslissen of die ‘goed’ of ‘slecht’ waren, zoals ‘belastingbetaler’ en ‘gijzelnemer’. Ook moesten ze zeggen of namen Arabisch waren, zoals ‘Habib’ of ‘Benoit’. Woorden en namen kwamen door elkaar langs. Uit de reactietijden bij zo’n test blijkt dat mensen Arabische namen onbewust associëren met ‘slecht’ en niet-Arabische namen met ‘goed’. Dat bleek nu ook. Maar als met TMS de anterieure temporale kwabben (bij de slaap) werden stilgelegd, was die onbewuste associatie zwakker. In die hersendelen worden dus bevooroordeelde associaties verwerkt, schrijven de psychologen, en waarschijnlijk ook andere betekenisassociaties. Het is overigens niet direct de bedoeling om mensen op deze manier van hun vooroordelen af te helpen. (NRC)

De tempel is er voor bidden en voor zaken

Rotterdam. Bidden loont, maar op een andere manier dan gelovigen misschien denken. Herders op het platteland van Tibet die regelmatig een boeddhistische tempel bezoeken, hebben een hoger inkomen dan herders die minder vaak bidden. Dat schrijft ontwikkelingseconoom Qin Tu deze maand in het tijdschrift China Economic Review. Tu, die als postdoc is verbonden aan de Universiteit Wageningen, onderzocht in Tibetaanse dorpen hoeveel tijd herders dagelijks besteden aan hun religie en wat hun inkomen is. Zijn conclusie: hoe intensiever het tempelbezoek van de herders, hoe meer ze verdienen. Boeddhisten geloven in reïncarnatie. Dat geloof in een volgend leven, schrijft Tu, heeft een gunstige invloed op het arbeidsethos en de besparingen. Bovendien leveren contacten in de tempels sociale contacten en marktinformatie op en die zijn dus goed voor de business. (NRC)

Bacteriën beschermen muis tegen griepvirus

Rotterdam. Bacteriën die altijd in het darm- en keelslijmvlies groeien helpen het afweersysteem om griepvirussen te doden. Dat ontdekten onderzoekers van Yale University bij muizen. Ze gaven de dieren verschillende antibiotica, waardoor de bacteriepopulaties in darm- en keelslijmvliezen veranderden. Daarna infecteerden ze de dieren met influenzavirussen en bestudeerden het afweersysteem van de dieren. Na een antibioticumkuur neemt de weerstand tegen griepvirussen over het algemeen af, schrijven ze online in de Proceedings of the National Academy of Sciences, early edition. Dat komt doordat de bacteriën de aanmaak van afweercellen en -stoffen stimuleren. (NRC)

Kijken naar de aderen maakt niemand gezond

Rotterdam. Het gebruik van beeldvormende diagnostiek om bij medische check-ups aderverkalking op te sporen helpt niet om latere hartziekten te voorkomen. Dat blijkt uit een meta-analyse van zeven onderzoeken die gisteren werd gepubliceerd in het tijdschrift Archives of Internal Medicine. Toch worden zulke scans, met MRI of echoapparaten, van het bloedvatenstelsel steeds vaker gemaakt, zelfs in patiënten zonder een duidelijk risico op hartaandoeningen. Het idee was altijd dat doktoren na zo’n scan beter kunnen inschatten óf en welke behandeling nodig is. Bovendien zouden patiënten na zo’n scan eerder een gezondere leefstijl aannemen. Maar uit de meta-analyse blijkt dat deze diagnostiek niet leidt tot betere zorg. Ook stopten patiënten niet met roken en gingen ze niet meer bewegen als aderverkalking, of het begin ervan, te zien was. (NRC)