Espresso met Melanie Schultz van Haegen

App Normaal drinkt de minister van Infrastructuur en Milieu geen espresso. Melanie Schultz van Haegen krijgt er buikloop van. Voor mij maakt ze een uitzondering. ‘Omdat ik elke ochtend je stukjes lees en ik je ook eens in het echt wilde zien.’ Als ze van de espresso heeft geproefd, toont de minister de wc-app op


App

Normaal drinkt de minister van Infrastructuur en Milieu geen espresso. Melanie Schultz van Haegen krijgt er buikloop van. Voor mij maakt ze een uitzondering. ‘Omdat ik elke ochtend je stukjes lees en ik je ook eens in het echt wilde zien.’ Als ze van de espresso heeft geproefd, toont de minister de wc-app op haar telefoon. ‘Hiermee kun je zien waar het toilet zich bevindt op treinstations.’ Gisteren was Schultz van Haegen in het nieuws omdat ze zich uitsprak tegen toiletten in de nieuwe stoptreinen. Ik maak een nieuwe espresso voor haar. De minister twijfelt even, maar neemt dan het kopje aan. Als ze een slokje heeft genomen, zegt ze dapper: ‘Heel lekker.’

Bij de derde espresso komt de minister los. ‘Het uitrusten van de nieuwe treinen met toiletten kost negentig miljoen euro,’ zegt ze. ‘En dan komen daar nog de kosten bij van onderhoud, schoonmaak en wc-papier.’ Schultz van Haegen drinkt haar espresso op. ‘De meeste passagiers zitten niet langer dan twintig minuten in de stoptrein. Iedereen kan twintig minuten zijn behoefte ophouden.’ En de conducteur in hoge nood? De Vakbond voor Rijdend Personeel heeft situaties gemeld waarin personeel het doet in een lege fles. De minister lijkt mij niet te geloven. ‘Als de nood hoog is…’ zeg ik. Ze kijkt ongemakkelijk en daarna wanhopig naar haar telefoon. Ik ben benieuwd of ze haar behoefte nog twintig minuten kan binnenhouden. Voor de zekerheid geef ik haar twee espressokopjes mee.