Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Verhagen: nieuwe kerncentrales blijven mogelijk

De kritieke situatie van de kerncentrales in Japan is geen reden om het Nederlandse standpunt over kernenergie te herzien. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken. Nieuwe kerncentrales in Nederland blijven tot de mogelijkheden behoren.

Vorige maand heeft het kabinet de voorwaarden en veiligheidseisen opgesteld waaraan een nieuwe kerncentrale moet voldoen. De specifieke technische eisen worden op dit moment uitgewerkt.

“De ervaringen in Japan zullen vanzelfsprekend worden meegenomen bij het vaststellen van de eisen die aan een vergunning worden gesteld”, aldus minister Verhagen van Economische Zaken (CDA).

Kerncentrales ter discussie in Duitsland en Zwitserland
De toestand in Japan heeft wel effect op de besluitvorming in Duitsland en Zwitserland. Het besluit over de uiterste sluitingsdatum van alle Duitse kerncentrales wordt met drie maanden uitgesteld, zei bondskanselier Merkel vandaag. Zwitserland heeft maandag plannen voor de bouw van drie kerncentrales opgeschort. Het land wil eerst de resultaten afwachten van een onderzoek naar de waterstofexplosies in twee Japanse kernreactoren.

Vertrouwen in kernenergie daalt
De Nederlandse bevolking maakt zich ondertussen meer zorgen over de veiligheid van kerncentrales. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van de Wereldomroep. Twee van de drie ondervraagden denkt dat er met de Nederlandse kerncentrale ongelukken kunnen gebeuren die vergelijkbaar zijn met de problemen die zich in Japan afspelen.

Start bouw nieuwe centrale in 2015

In het regeerakkoord hebben VVD en CDA zich voorstander betoond van nieuwe kerncentrales. Vorige maand maakte minister Verhagen bekend dat rond 2015 met de bouw van een nieuwe kerncentrale kan worden gestart.

Twee energiebedrijven overwegen de bouw van een nieuwe centrale. Borssele in Zeeland, waar zich al een kerncentrale bevindt, is in beeld als locatie.