Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Nederlandse koopvaardijschepen krijgen bescherming van mariniers

De MPI Adventure, een van de twee koopvaardijschepen die bewapende mariniers aan boord krijgt.
De MPI Adventure, een van de twee koopvaardijschepen die bewapende mariniers aan boord krijgt. Foto www.worldwindpower.net

Twee Nederlandse koopvaardijschepen krijgen bewapende Nederlandse mariniers aan boord als bescherming tegen piraten. Per schip gaat het om twintig tot dertig mariniers die door minister van Defensie Hans Hillen beschikbaar worden gesteld. Nieuwsuur meldde dat vanavond na onderzoek.

De twee schepen zijn langzaam varende werkeilanden die de komende paar weken door de Indische Oceaan (maps) en de Golf van Aden (maps) varen. Het risico op kaping door piraten is daar groot.

Morgen krijgt de Tweede Kamer een brief waarin ingegaan wordt op de uitlatingen van Hillen om eventueel mariniers aan boord van schepen te plaatsen. Het vorige kabinet wilde geen mariniers op de schepen plaatsen. Het argument van de toenmalige minister van Defensie Middelkoop was dat de kans op geweldsescalatie te groot was. In dat geval zou er geen tactische ondersteuning van - bijvoorbeeld - een marineschip in de buurt zijn en ontbreekt het aan optimale medische verzorging aan boord. Rederijen dringen al langere tijd aan op bescherming door mariniers.

Hillen zou alleen mariniers willen inzetten op de meest kwetsbare schepen. Andere reders die ook bescherming tegen piraten willen, zouden op hun schepen bijvoorbeeld de Panamese of de Maltese vlag kunnen hijsen. Malta en Panama staan gewapende particuliere beveiligers toe, Nederland niet.

Koopvaardijschepen werden de afgelopen jaren in toenemende mate overvallen. In 2009 ging het om vierhonderd schepen, veertig procent meer dan in 2008. In de meeste gevallen worden de aanvallen afgeslagen. Toch is de schade door piraterij groot: als ze het schip in handen krijgen, eisen ze grote sommen losgeld.

Vandaag werden vijf Somalische piraten veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het overvallen van een Amerikaans marineschip toen het langs de Afrikaanse kust voer. Hun advocaten betoogden dat het geen piraten waren, maar onschuldige vissers die ontvoerd waren door piraten en onder dwang het schip aanvielen.