Nederland stijgt op lijst wapenexporterende handel

Nederland staat wereldwijd op de derde plek van wapenexporterende landen. Per hoofd van de bevolking exporteren alleen de Israëliërs en de Zweden meer. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Zweedse instituut Sipri, dat al sinds 1950 de internationale handel in wapens in kaart brengt.

De grootste wapenexporterende landen zijn Amerika, Rusland en China. Nederland staat reeds tien jaar lang op de zesde plaats. Een betere maatstaf om aan te geven hoe belangrijk die export is voor de economie van een land, is kijken naar de export per hoofd van de bevolking, schrijft de Volkskrant vanochtend.

Vreedzaam ogende landen als Zweden, Nederland en Zwitserland komen dan bovendrijven. Nederland blijkt dan bijna evenveel te exporteren als Fransen en Amerikanen samen, en vijf keer zo veel als de Belgen.

In geval van Nederland gaat het vooral om scheepsbouwconcern Damen Shipyards met diens Vlissingse marinewerf De Schelde. Ook de vestiging van het Franse Thales-concern in Hengelo, het vroegere Hollandse Signaal Apparaten, dat radar-apparatuur maakt weegt zwaar.