Saoedi’s protesteren in de hoofdstad

Zo’n tweehonderd Saoedi’s hebben zich verzameld bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in de hoofdstad Riyad, om de vrijlating van gevangenen te eisen. Volgens de betogers zitten zij al jaren vast zonder proces.

Een woordvoerder van het ministerie ontkent dat het protest plaatsvindt.

Demonstraties voor democratische hervormingen
In de straten van Riyad werden afgelopen vrijdag honderden politieagenten de straat op gestuurd om demonstraties voor democratische hervormingen tegen te gaan. De Saoedische politie blokkeerde straten en stelde checkpoints waar mensen en voertuigen willekeurig werden gecontroleerd.

Niemand kwam af op de ‘Dag van Riyad’ afgelopen vrijdag. In Saoedi-Arabië bestaat nu eenmaal geen demonstratiecultuur, vertelt NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants.
“Deze dag heeft tot niets geleid. Dat komt doordat het protest in Saoedi-Arabië is gekaapt door haast moslimextremistische groepen in het buitenland. Zoals een groep in Londen, vergelijkbaar met Al-Qaeda. Zij hebben via Facebook opgeroepen tot protest, maar daar is nauwelijks gehoor aan gegeven. De inwoners vertrouwen de mensen achter die oproepen niet. Wel zetten de Saoedi’s druk en pressie voor hervormingen door petities te tekenen. Dat is niets nieuws in Saoedi-Arabië. Meer onrust zie ik niet. De invloedrijke, ultraconservatieve geestelijkheid houdt niet van opstanden tegen het gezag.”

Demonstratieverbod
Begin deze maand verbood Saoedi-Arabië alle vormen van demonstraties in het land. De minister van Binnenlandse Zaken maakte het verbod op 5 maart bekend op de staatstelevisie. Het verbod komt nadat de shi’itische minderheid kleine demonstraties heeft gehouden in de rijke oliestaat, zo meldt persbureau Reuters.