Gespleten, onder de huid gevulde kip

Voor 4 tot 6 personen 1 kip van ongeveer 1,5 kilo 4 takjes tijm 1 dessertlepel gedroogde oregano 2 el olijfolie Leg de kip met de rugkant naar boven en knip hem met de wildschaar vlak langs de ruggengraat open. Of neem een zwaar mes en splijt de kip daarmee open (of vraag de poelier

Voor 4 tot 6 personen

 • 1 kip van ongeveer 1,5 kilo
 • 4 takjes tijm
 • 1 dessertlepel gedroogde oregano
 • 2 el olijfolie

Leg de kip met de rugkant naar boven en knip hem met de wildschaar vlak langs de ruggengraat open. Of neem een zwaar mes en splijt de kip daarmee open (of vraag de poelier dit te doen). Draai de kip om zodat die met de borst naar boven ligt en geef er met de muis van de hand een paar ferme klappen op zodat de kip min of meer plat komt te liggen (kan ook met de platte kant van het hakmes).

Wrijf de kip in met de olijfolie, de tijm en de oregano en leg hem afgedekt in de koelkast.

Vulling

 • 500 g courgette
 • boter
 • 1 middelgrote ui
 • kruim van 3 witte boterhammen zonder korst
 • 100 g Philadelphia of andere roomkaas
 • 1 el verse, gehakte marjolein
 • 1 groot ei
 • 50 g Parmezaanse kaas

Rasp de courgette, leg in een vergiet en bestrooi met zout. Laat een half uurtje staan en knijp de courgette dan zo goed mogelijk uit. Smelt een klontje boter in een pan en bak de courgette al roerende een kwartier, totdat de courgette zacht is en vrijwel geen vocht meer afgeeft. Maal er royaal peper overheen. Laat afkoelen.

Hak de ui fijn en bak hem in wat boter tot-ie zacht is, maar niet bruin. Laat afkoelen.

Prak de roomkaas en het broodkruim met de courgette en de ui, het ei en de kaas tot een gladde vulling.

Zet de vulling in de ijskast om wat stijver te worden, dat werkt makkelijker.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Haal het vel van de kip een beetje los aan de puntige kant van de filets. Duw je vingers ertussen en maak voorzichtig het vel los van de borst, ga zo door bij de poten. Neem steeds een hand van de vulling en werk die onder het vel, te beginnen bij de poten en daarna de hele borst. Trek het vel er zo goed mogelijk weer over heen, zet eventueel vast met een of meer houten prikkers en duw de kip zo goed mogelijk weer in model.

Zet hem in de oven. Draai na een kwartier de temperatuur lager, naar 175 graden. Laat drie kwartier braden. Draai de oven naar 150 graden en laat de kip nog een kwartier staan.

Leg hem op een mooie schaal en snijd hem aan tafel aan, of snijd hem in de keuken op een plank (dat is wel makkelijker) en schik hem dan zo netjes mogelijk op een warme schaal.

Een stukje brood erbij is voldoende, deze kip is prima als gang op zichzelf.