Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Wilders: Hillen is een verdwaalde geest

Minister van Defensie Hans Hillen is “een verdwaalde geest” en “eerder een brekebeen dan een groot geniaal strateeg”. Dat zegt PVV- leider Geert Wilders vandaag in een interview met Freek Staps en Herman Staal in NRC Handelsblad.

‘Hillen geen groot strateeg’
Wilders zegt over Hillen: “Hij valt wel een beetje tegen, die man. Hij is de commentator die zichzelf als de grote strateeg ziet, maar ik zie er niet zoveel van.” Wilders reageert geïrriteerd op opmerkingen van Hillen vorige week in NRC Handelsblad.

De CDA-politicus zei dat de PVV drijft op emoties, op onrust en op op negatieve gevoelens. Volgens Hillen went de kiezer aan boosheid en moet Geert Wilders “steeds brandstof op het vuur gooien” om zijn achterban te boeien.

‘Hillen zwakste minister’
Wilders haalde eerder fel uit naar een andere minister van CDA-huize, Gerd Leers. Die noemde hij de zwakste minister. “Hillen heeft die plaats nu wel overgenomen”, zegt Wilders. Volgens hem heeft hij vicepremier Maxime Verhagen “een slechte dienst bewezen” door te zeggen dat hij de partijleider van het CDA is.

De PVV-leider bevestigt zijn ambitie om premier te worden. Hij zegt dat het noodzakelijk is dat de huidige coalitie langer dan deze kabinetsperiode aan de macht blijft. “Dit is een ontzettend goed begin, maar omdat de lijken in de kast en de puinhopen die links heeft achtergelaten zo groot zijn heb je minstens twee kabinetsperiodes nodig.”

Vervolg Fitna komt zeker
Wilders zegt er vanuit te gaan dat hij deze kabinetsperiode nog met zijn vervolg op zijn ant-Koranfilm Fitna te komen. Fitna zorgde voor veel internationale commotie. Het vervolg zal er volgens Wilders “zeker komen, don’t worry.”

Lees het hele interview in NRC Handelsblad (digitale editie).