Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Vd Hoeven directeur agentschap energie IEA

Rotterdam, 12 maart. Voormalig minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven, gaat het Internationaal Energie Agentschap in Parijs leiden. Ze is door de 28 leden van het IEA verkozen tot de nieuwe directeur.

Het IEA in Parijs is sinds zijn oprichting in 1974 uitgegroeid tot een vooraanstaand instituut op energiegebied. Binnen het agentschap coördineren 28 geïndustrialiseerde landen hun beleid in geval van een oliecrisis. De leden houden een noodvoorraad olie aan voor minstens 90 dagen verbruik.

In een persbericht prijst het IEA Van der Hoeven wegens haar schat aan politieke ervaring. Als minister van Economische Zaken reisde ze veel naar olie- en gasrijke landen, zoals Rusland, Kazachstan, Algerije, Angola. In 2009 zat ze de IEA-top in Parijs voor, waar de energieministers van de aangesloten leden elkaar troffen.

Met de aanstelling van Van der Hoeven bezet Nederland opnieuw een belangrijke positie in de internationale energiewereld. In 2007 werd Noé van Hulst secretaris-generaal van het IEF, het overlegplatform van olieproducerende en -consumerende landen. Van Hulst was eerder directeur Strategie bij het IEA. Daarvoor werkte hij als directeur-generaal Energie bij het ministerie van Economische Zaken.

Daarnaast is Marcel Kramer, voormalig topman van de Gasunie, sinds september vorig jaar voorzitter van South Stream, een omstreden project van het Russische staatsbedrijf Gazprom en het Italiaanse energieconcern Eni. De bedrijven leggen een gaspijpleiding vanuit het Russische Bergovaja, door de Zwarte Zee, naar Oostenrijk en Italië.

De huidige directeur van het IEA, de Japanner Nobuo Tanaka, heeft de functie vier jaar vervuld en treedt 31 augustus terug.