Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Toets politieke kleur rechters onwenselijk’

Het is onwenselijk om bij de benoeming van nieuwe raadsheren voor de Hoge Raad de politieke kleur te toetsen van kandidaten, zoals de Partij van de Vrijheid (PVV) voorstelt. Dat zegt de procureur-generaal van de Hoge Raad Jan Watse Fokkens, vandaag in een interview Marcel Haenen in NRC Handelsblad.

“Politieke voorkeuren en standpunten speelden tot nu toe geen rol bij de benoeming van leden van de Hoge Raad en wat mij betreft blijft dat zo”” aldus Fokkens.

Verontrustend dat politici kritiek uiten op rechterlijke beslissingen
De PVV wil volgende week de benoeming van de Nijmeegse hoogleraar strafrecht Ybo Buruma blokkeren via een stemming in de Tweede Kamer omdat de hoogleraar zich eerder negatief uitliet over PVV-leider Wilders. Fokkens is daar tegen. “Het gaat om de kwaliteiten van de betrokkene en Buruma is een van de meest vooraanstaande strafrechtjuristen in Nederland.”

De procureur-generaal, de voornaamste adviseur van het hoogste rechtscollege, acht het verontrustend dat steeds meer politici openlijk kritiek uiten op rechterlijke beslissingen. “Als er veel discussie ontstaat over een zaak dan komt de rechter behoorlijk onder druk te staan. Zo dreig je zijn vrijheid te beperken om alle belangen echt goed af te wegen.”

Rechters moeten niet in Pauw & Witteman gaan zitten
Fokkens hoopt dat “er politici opstaan die wijzen op het belang van het aanvaarden van rechterlijke beslissingen.” Rechters kunnen niet hun eigen verdediging voeren. “Je praat altijd met twee handen op de rug gebonden.”

De recente oproep van de baas van het openbaar ministerie, Harm Brouwer, die zei dat rechters meer naar buiten moeten treden in de huidige mediasamenleving, wijst Fokkens af. “Rechters moeten niet in Pauw & Witteman gaan zitten of zoiets. Mensen verwachten ook niet dat we vlot gaan zitten doen in een talkshow. Strafzaken worden steeds meer gebruikt om te scoren in de strijd om kijkcijfers.” Afstand houden en objectief rechtspreken, is de taak en deskundigheid van de magistraat. “Een rechter in de publiciteit is als een egel die de snelweg gaat oversteken: levensgevaarlijk”, aldus Fokkens.

In het vraaggesprek dringt hij ook aan op een forse uitbreiding van het aantal rechters. Nu zijn dat er 2.400 maar er zouden een paar honderd extra rechters bij moeten. “Rechters hebben meer tijd en ruimte nodig om het werk goed te doen.”

Lees verder in de zaterdageditie van NRC Handelsblad (digitale editie)