Nederlandse Rode Kruis niet naar Japan

Rescue workers look for missing people in houses destroyed by a tsunami in Yamamoto, Miyagi Prefecture in northeastern Japan March 12, 2011. Japan confronted devastation along its northeastern coast on Saturday, with fires raging and parts of some cities under water after a massive earthquake and tsunami that likely killed at least 1,000 people. REUTERS/Kyodo
Rescue workers look for missing people in houses destroyed by a tsunami in Yamamoto, Miyagi Prefecture in northeastern Japan March 12, 2011. Japan confronted devastation along its northeastern coast on Saturday, with fires raging and parts of some cities under water after a massive earthquake and tsunami that likely killed at least 1,000 people. REUTERS/Kyodo Reddingswerkers zoeken naar mensen bedolven onder het puin in Yamamoto (Foto: Reuters / Kyodo)

Het Nederlandse Rode Kruis gaat vooralsnog niet naar Japan om te helpen bij de opvang van slachtoffers van de aardbeving. Het Japanse Rode Kruis heeft aangegeven nog geen hulp van zusterorganisaties nodig te hebben. Dat meldde de hulporganisatie vanavond aan persbureau Novum.

Het Japanse Rode Kruis werkt met 62 rampenteams in de getroffen gebieden en biedt noodhulp met evacuatie, opvang en eerste hulp aan slachtoffers. Vierhonderd doktoren, verplegers en andere hulpverleners bieden medische hulp.

Miljoenen huishoudens zonder elektriciteit en water
Japanse media melden dat in de ongeveer 4,4 miljoen huishoudens zonder elektriciteit zitten. Van circa 445.000 mensen is ook het gas afgesloten en nog eens 1,4 miljoen huishoudens zitten zonder water. De autoriteiten denken tien tot veertien dagen nodig te hebben om de problemen op te lossen.

Vrijdag lieten de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) al weten nog niet van plan te zijn naar aanleiding van de aardbeving in Japan een grote inzamelingsactie op te starten. “De inschatting is dat Japan in belangrijke mate zelf de hulpverlening ter hand kan nemen.”