Israël begint klopjacht op West Bank na moord op joods gezin

An Israeli soldier takes up position during a military operation in the West Bank village of Awrta near Nablus March 12, 2011. A Palestinian infiltrator stabbed five people to death after breaking into the home of a Jewish family in a West Bank settlement early on Saturday, the Israeli military said. Troops set up roadblocks and were searching for the attacker in the area around Itamar, near the Palestinian city of Nablus. Defence Minister Ehud Barak said Israel would use "all means to catch those responsible". REUTERS/Abed Omar Qusini
An Israeli soldier takes up position during a military operation in the West Bank village of Awrta near Nablus March 12, 2011. A Palestinian infiltrator stabbed five people to death after breaking into the home of a Jewish family in a West Bank settlement early on Saturday, the Israeli military said. Troops set up roadblocks and were searching for the attacker in the area around Itamar, near the Palestinian city of Nablus. Defence Minister Ehud Barak said Israel would use "all means to catch those responsible". REUTERS/Abed Omar Qusini Israëlische soldaat neemt positie in tijdens de militaire operatie in Awrta (Foto: Reuters / Abed Omar Qusini)

Het Israëlische leger is een zoektocht begonnen naar de verdachte die afgelopen nacht vijf leden van een joods gezin op de Westelijke Jordaanoever heeft vermoord. De Palestijnse premier Fayyad veroordeelde de moordpartij op de familie uit de nederzetting Itamar, terwijl Hamas de slachting toejuichte.

Volgens de Israëlische politie drong de verdachte, vermoedelijk een Palestijn, vannacht het huis van de familie binnen en bracht hij de moeder, vader en drie van hun kinderen met messteken om het leven.

De gedode kinderen waren elf jaar, drie jaar en één maand oud. De drie andere kinderen van het gezin, die respectievelijk twaalf, vier en twee jaar zijn, hebben de aanslag overleefd. De twaalfjarige dochter trof haar vermoorde gezinsleden in huis aan.

Israël kondigde aan dat het alles in het werk zal stellen om het brein achter “deze moorddadige actie van beestachtige mensen” op te pakken. Premier Netanyahu sprak van een “afschuwelijke moord op een onschuldige familie”:

“Israël gaat niet over tot de orde van de dag na een afschuwelijke moord als deze. Israël zal assertief handelen om de levens van Israëlische burgers te beschermen en de moordenaars te straffen.”

De Palestijnse premier Fayyad veroordeelde de aanslag op het joodse gezin. “Geweld rechtvaardigt geen geweld”, zei hij. “Wij veroordelen dit volledig, wie dit ook gedaan heeft en wie de slachtoffers ook zijn.”

De Israëlische site Ynetnews meldt dat zei dat Palestijnen in de stad Rafah in Gaza de moordpartij vierden door op straat snoep uit te delen. Een woordvoerder van Hamas zei dat de islamitisch-fundamentalistische beweging “het verzet tegen kolonisten die moorden plegen en terreur zaaien tegen het Palestijnse volk” ondersteunt.