Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Hulporganisaties huiverig bij media-aandacht asielzoekers

Hulporganisaties en advocaten zijn huiverig om schrijnende zaken van uitgeprocedeerde asielzoekers in de publiciteit te brengen. De ophef rond de dreigende uitzetting van het Afghaanse meisje Sahar Hbrahimgel is hiervan de aanleiding. Dat schrijft de Volkskrant.

Media-aandacht schadelijk
Volgens de organisaties is de media-aandacht schadelijk voor de kansen van uitgeprocedeerde asielzoekers die hopen dat de minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) voor hen een uitzondering maakt. Meer discretie is geboden, vertelt Annemieke Bots van Vluchtelingenwerk in de krant:

“Minister Leers voelt zich door alle media-aandacht in de Sahar-zaak in een hoek gedrukt. Het lijkt er nu op dat het handiger is buiten het oog van de camera’s een beroep te doen op de discretionaire bevoegdheid van de minister.”

Doordat de zaak volop in de aandacht stond was het voor Leers geen optie om alsnog een verblijfsvergunning te geven. Bij voorgaande kabinetten werden kranten en televisie juist bestookt met schrijnende verhalen over asielzoekers, vaak met succes.

Discretie is geboden met dit kabinet
Het kabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV vereist een nieuwe aanpak voor advocaten en hulporganisaties. Zo liet Leers al doorschermeren dat hij wellicht een uitzondering had kunnen maken voor Sahar en haar familie, als hem de zaak discreet was voorgelegd.

Op 17 november vroegen de ouders van Sahar en hun drie kinderen Leers om een verblijfsvergunning. Dat verzoek werd een week later afgewezen. Het gezin woont in het Friese Sint Annaparochie en verblijft al tien jaar in Nederland. Zij hebben tot nu toe tevergeefs geprobeerd een verblijfsvergunning te krijgen. De dreigende uitzetting van Sahar naar Afghanistan leidde de afgelopen maanden tot veel verontwaardiging. De familie zelf vreest niet veilig te zijn in het door oorlog verscheurde land.

De rechtbank in Den Bosch bepaalde 20 januari dat Sahar en haar familieleden uit het Friese Sint Annaparochie Nederland voorlopig niet mogen worden uitgezet. Het hoger beroep in de zaak wordt op 30 maart door de Raad van State behandeld.

Sahar was half december te gast bij Pauw & Witteman: