Arabische Liga: VN, stel no fly-zone in boven Libië

From left, Arab League chief Amr Moussa, Oman's Foreign Minister Yousuf bin Alawi and the Arab League's undersecretary general Ahmed bin Helli attend the Arab League emergency meeting in Cairo, Egypt, Saturday, March 12, 2011. Arab nations debated whether to call for a Western no-fly zone to protect the rebels _ deciding at a closed emergency Arab League meeting in Cairo whether to issue the endorsement that the U.S. and European nations say they need before acting. The Arabic sign at centre reads:" President." (AP Photo/Grace Kassab)
From left, Arab League chief Amr Moussa, Oman's Foreign Minister Yousuf bin Alawi and the Arab League's undersecretary general Ahmed bin Helli attend the Arab League emergency meeting in Cairo, Egypt, Saturday, March 12, 2011. Arab nations debated whether to call for a Western no-fly zone to protect the rebels _ deciding at a closed emergency Arab League meeting in Cairo whether to issue the endorsement that the U.S. and European nations say they need before acting. The Arabic sign at centre reads:" President." (AP Photo/Grace Kassab) Vlnr. Secretaris-generaal Amr Moussa; de minister van Buitenlandse Zaken van Oman, Yousuf bin Alawi; en vice- secretaris-generaal Ahmed bin Helli tijdens de vergadering van de Arabische Liga in Kairo (Foto: AP / Grace Kassab)

De Arabische Liga roept de VN-Veiligheidsraad op om een no-fly zone boven Libië in te stellen. Dat heeft de Liga aan het begin van de avond op een persconferentie bekend gemaakt.

De leden van de Arabische Liga besloten unaniem om een verzoek voor een no-fly zone aan de Veiligheidsraad voor te leggen. Aan de andere kant zei de Liga dat er geen buitenlandse inmenging in Libië mag plaatsvinden.

De Liga was vanmiddag in Kairo bijeen om over de situatie in Libië te praten en heeft ook besloten om contact te zoeken met het hoofdkwartier van de Libische opstandelingen in Benghazi.

De oproep van de Arabische Liga komt kort nadat de Verenigde Staten vanmiddag vraagtekens plaatsten bij de wenselijkheid van een no fly-zone. Defensieminister Gates zei dat de NAVO de middelen heeft om zo’n vliegverbod boven Libië in te stellen, maar hij zei dat het de vraag is of het “wijs” is om dat ook daadwerkelijk te doen.

Arabische Liga: Libiërs helpen in strijd tegen inhumaan regime
Het hoofd van de Arabische Liga, Amr Moussa, riep eerder vandaag in een interview met Der Spiegel al op tot het instellen van een no-fly zone:

“Ik heb het hier over een humanitaire actie. Het gaat om het helpen van het Libische volk in hun strijd tegen een inhumaan regime door het instellen van een no-fly zone. De Arabische Liga heeft hierin een rol.”

De strijd in Libië tussen Gaddafi-milities en anti-regeringsrebellen ging ook vandaag onverminderd voort. De troepen van het regime lijken aan de winnende hand, nu ze vanochtend na het heroveren van oliestad Ras Lanuf ook de aanval op Misurata openden.