Dit is een artikel uit het NRC-archief

Rampen

Japan getroffen door tsunami na zeer zware aardbeving

A fire burns at a natural gas storage facility in Chiba in this still image taken from video footage March 11, 2011. A massive 8.9 magnitude quake hit northeast Japan on Friday, causing many injuries, fires and a four-metre (13-ft) tsunami along parts of the country's coastline, NHK television and witnesses reported. REUTERS/NHK via Reuters TV (JAPAN - Tags: DISASTER ENVIRONMENT IMAGES OF THE DAY) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO ONLINE USE. NOT FOR SALE FOR INTERNET DISPLAY. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. TEMPLATE OUT. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN
A fire burns at a natural gas storage facility in Chiba in this still image taken from video footage March 11, 2011. A massive 8.9 magnitude quake hit northeast Japan on Friday, causing many injuries, fires and a four-metre (13-ft) tsunami along parts of the country's coastline, NHK television and witnesses reported. REUTERS/NHK via Reuters TV (JAPAN - Tags: DISASTER ENVIRONMENT IMAGES OF THE DAY) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO ONLINE USE. NOT FOR SALE FOR INTERNET DISPLAY. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. TEMPLATE OUT. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN

Een aardbeving met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter heeft zich voor de noordoostelijke kust van Japan voorgedaan. Een tsunami van ongeveer vier meter hoog veroorzaakte zware schade. Lees hier ons liveverslag. De Japanse autoriteiten waarschuwen voor een volgende tsunami van 10 meter hoogte. Hoeveel mensen tot nu toe getroffen zijn, is nog onduidelijk.

In het noorden van het land is het treinverkeer stilgelegd. Volgens Reuters zijn er veel gewonden gevallen als gevolg van de aardbeving. In Tokio zouden gebouwen heen en weer geschud zijn, waardoor minstens één brand ontstond. Volgens CNN-correspondent Kyung Lah duurde de beving wel drie minuten lang.

Het Pacific Tsunami Warning Center heeft een waarschuwing voor de hele oostelijk kust uitgevaardigd voor een tsunami van tien meter hoog. Ook zijn er enkele zware naschokken geweest, waaronder een van 7,1 op de schaal van Richter. Op televisie was een buitenwijk van Tokio te zien waar auto’s dreven in zeewater naast vissersbootjes. Ook was er een file op een snelweg te zien die opgeslokt wordt door een gigantische modderstroom.

Op Al Jazeera is te zien dat er verschillende grote golven richting de Japanse kust bewegen:

Het Japanse leger zet vliegtuigen in om de schade door de aardbeving in kaart te brengen, meldt Reuters.

Het Amerikaanse seismologische instituut U.S. Geological Survey bevestigt dat de aardbeving zich op een diepte van ongeveer 24 kilometer bevond op 130 kilometer afstand van de kust. Afgelopen woensdag werd Japan ook al opgeschrikt door een aardbeving aan de kust.

Lees ons liverslag hier.