Zo brengen de Japanse media de aardbeving in beeld

Still uit de nieuwsuitzending van NHK - branden in het gebied getroffen door de aardbeving

Internet heeft nog lang geen vaste plek gevonden in de werkwijze van Japanse media. “TV is het snelst bij een aardbeving”, zegt Martyn Williams, correspondent in Tokio voor het technische persbureau IDG.

Japanse industrie mag bekend staan om de technische vaardigheden, media zijn uitermate traag in het toepassen van nieuwe mogelijkheden.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de website van de Sankei Shinbun enkele uren nadat de aardbeving had toegeslagen:

De enige aanwijzing dat er iets ‘bijzonders’ heeft plaatsgehad is het rode balkje met de tekst: “Aardbeving in NO-Japan / kust van Stille Oceaan.” Daaronder gewoon een lijstje artikelen met als eerste kop: “Meerdere stoffelijke overschotten aan de kust bij Sendai.”

Foto’s? Nee. Urgentie? Nee. Kranten blijven kranten die denken in papier. Op hun website laten ze af en toe een klein kluifje achter zodat ze kunnen claimen dat ze meedoen in het spel van nieuwe media. Maar het lukt niet om de nieuwsorganisatie om te gooien om werkelijk de website goed op te kunnen tuigen en goed te kunnen bedienen.

Televisie is eerder geneigd te denken in een 24-uurs nieuwsvoorziening. Het televisiezusje van de Sankei, Fuji televisie, stapt dus bij de ramp onmiddellijk over op permanente nieuwsvoorziening. De beelden verspreiden via de website kost verder geen extra inspanning en dus konden we vandaag de nieuwslezers - met helm! - op de site zien tussen de aankondigingen van allerlei spelletjes en soapseries, waarvoor de site normaal wordt gebruikt:

Dan zou toch zeker ook de publieke omroep NHK, dat baken van degelijkheid, fatsoen en betrouwbaarheid in Japan, de burger ook via het web de speciale nieuwsuitzending brengen? Nee, dat is toch weer een tikje te modern voor de NHK. Op de website alleen een algemeen nieuwsbericht, een foto en enkele oude videoclips:

Het is dan toch weer een jong Amerikaans internetbedrijf dat het mogelijk maakt NHK in Nederland via het web te bekijken: Ustream.tv

Zo blijven de VS een bron van structurele innovatie waar Japan niet tegenop kan - ook al produceert Japan perfecte technologie.