‘Seks tussen docent en leerling op bijna helft middelbare scholen’

Een docent die een seksuele relatie had met een leerling? Bijna de helft van alle middelbare scholen in Nederland heeft daar het afgelopen decennium mee te maken gehad. Dat beweert tv-programma Brandpunt. De cijfers zijn veel hoger dan uit eerdere onderzoeken is gebleken.

17 procent heeft weleens gevoelens
Een kleine zevenhonderd docenten werden ondervraagd door KRO Brandpunt en EDG media. 48 procent van hen zegt dat er op hun school wel eens sprake is geweest van een relatie tussen leraar en leerling. Vier op de vijf vindt zo’n relatie “absoluut niet kunnen”. Van de bevraagde docenten zegt 17 procent zelf wel eens “gevoelens” te hebben gehad voor een leerling. Van seks met een leerling zou in 1 procent van de gevallen sprake zijn geweest.

De onderwijsinspectie zegt dat nauwelijks te achterhalen is hoe vaak seks tussen leraren en leerlingen voorkomt. Het zou slechts sporadisch aan de orde zijn. Maar volgens Brandpunt melden leraren zelden aan de directie wanneer zij vermoeden dat een collega een relatie heeft met een leerling. Schoolbesturen houden dergelijke zaken het liefst stil. “Ik maak het regelmatig mee. Ik probeer altijd te voorkomen dat het naar buiten komt. Dit moet je discreet oplossen”, zegt een leidinggevende.

Verplicht aan de bel trekken
Het ministerie van Onderwijs benadrukt in een reactie dat docenten wettelijk verplicht zijn aan de bel te trekken als zij denken dat een collega seks heeft met een leerling. Het schoolbestuur moet vervolgens altijd aangifte doen. “Relaties tussen leraren en leerlingen, ook al zijn ze op vrijwillige basis, brengen altijd een risico met zich mee doordat er sprake is van een gezagsverhouding”, stelt het ministerie.

De uitzending van KRO Brandpunt over dit onderwerp is zondag 13 maart om 22.15 uur op Ned 2.